• Ma-Za voor 20:00 besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
Drs. Robin Holle

Dierenarts

Spijsvertering supplementen paard

Bestel hier de juiste supplementen voor de spijsvertering en darmen van uw paard

Spijsverteringsstelsel paard

Het paard is een planteneter. Alles wat een paard nodig heeft haalt hij dus uit planten en dat zonder te herkauwen. De ruwe celstof van de planten verteren is dan ook een voorname taak van het spijsverteringsstelsel van het paard. De blinde en de dikke darm spelen daarbij een grote rol door de fermentatie (bacteriële omzetting) die hier continu doorgaat. De spijsvertering van een paard begint in de mond. Door kauwen wordt het oppervlak van het opgenomen voer vergroot en daardoor kan het gemakkelijker verteerd worden. Een paard maakt tijdens dat kauwen speeksel aan, dit is anders bij de mens die 24 uur per dag speeksel aanmaakt. Na slikken gaat het voer naar de relatief kleine maag die continu maagzuur produceert en dat terwijl wij als mens alleen maagzuur produceren bij aanwezigheid van voedsel. Na 1 tot 5 uur gaat het voer door naar de dunne darm. Met sappen uit lever en alvleesklier worden eiwitten, koolhydraten en vetten verteerd tot opneembare voedingsstoffen. Wist u dat het voer in 1.5 uur door 20 meter paardendarm gaat? Dat is wel heel snel en betekent ook dat u beter niet te grote porties ineens kan voeren aan uw paard. Wanneer er te grote porties voer door de dunne paardendarm gaan dan wordt er onvoldoende verteerd en dan kan er onbalans in de darmflora ontstaan, de slechte bacteriën overleven de goede bacteriën, die afsterven. De pH daalt en de bacteriën gaan melkzuur produceren. Laatste haltes voor het spijsverteren zijn de blinde en dikke darm. Hier wordt onverteerbaar, vezelrijk voedsel door bacteriën omgezet in een verteerbare vorm (fermentatie). 

Darmflora paard herstellen

Vanwege de kleine maaginhoud eet het paard graag per dag kleine beetjes voer. Ook vanwege de hoge passagesnelheid van voer in de dunne darm is 3-4x per dag afzonderlijk voeren op een vast tijdstip het beste. Belast het paard niet kort na het voeren, veel bloed is dan nodig voor de spijsvertering. Zo blijft de goede darmflora bij uw paard in stand en kan de vertering altijd optimaal verlopen. Wist u dat paarden vooral energie halen uit vezelrijk voer? Geef uw paard dan ook onbeperkt ruwvoer. Stel altijd fris drinkwater beschikbaar. Goed om te weten is dat een paard 30 tot 60 liter water per dag drinkt.

Waarom zou ik een supplement voor de sp[ijsvertering aan mijn paard geven?

Er zijn verschillende redenen waarom eigenaren ervoor kiezen om hun paard een supplement voor de spijsvertering te geven:

  1. Ondersteuning van de darmflora: Paarden hebben een complexe darmflora die helpt bij de vertering van voedsel. Veranderingen in dieet, stress of het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica) kunnen deze balans verstoren. Supplementen kunnen probiotica of prebiotica bevatten die de gezondheid en diversiteit van de darmflora ondersteunen.

  2. Preventie van maagzweren: Paarden zijn vatbaar voor maagzweren door de manier waarop hun spijsverteringssysteem is ontworpen en hun natuurlijke graasgewoonten. Stress, medicatie, training, of het voedingsregime kan het risico op maagzweren vergroten. Er zijn specifieke supplementen die kunnen helpen bij het verminderen van dit risico.

  3. Optimale voedingsopname: Sommige paarden hebben problemen met het efficiënt verteren van hun voedsel. Supplementen kunnen enzymen bevatten die de vertering van bepaalde voedingsstoffen bevorderen.

  4. Ondersteuning bij dieetverandering: Wanneer paarden overgaan op een nieuw dieet, kan het spijsverteringssysteem tijd nodig hebben om zich aan te passen. Een spijsverteringssupplement kan dit proces ondersteunen en helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen.

  5. Oudere paarden: Net als bij mensen kunnen oudere paarden spijsverteringsproblemen hebben. Supplementen kunnen helpen de efficiëntie van de spijsvertering te bevorderen en leeftijdsgerelateerde problemen te verminderen.

  6. Aandoeningen of specifieke behoeften: Paarden met bepaalde aandoeningen of gezondheidsproblemen, zoals koliek of chronische diarree, kunnen baat hebben bij spijsverteringssupplementen.

  7. Stress: Situaties zoals transport, wedstrijden, of verandering van omgeving kunnen stress veroorzaken, wat de spijsvertering kan beïnvloeden. In zulke gevallen kunnen supplementen helpen om het spijsverteringssysteem stabiel te houden.

Voordat u echter besluit een supplement aan het dieet van uw paard toe te voegen, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Zij kunnen u adviseren over de beste keuze voor uw specifieke paard en situatie.

Ondersteuning spijsvertering

Er zijn ondersteunende middelen voor de maag, darmen en spijsvertering voor het paard verkrijgbaar. U vindt hier een keuze vanuit onze paardenkliniek van de veterinaire kwaliteitsmerken. Naast de maagproducten voor uw paard zijn er darm ondersteunende supplementen, o.a. gebaseerd op Psyllium (zand uit darm verwijderen). Ook prebiotica kunnen een rol spelen bij het spijsverteren. Ondersteun uw paard extra met een speciaal supplement dat een stabiele darmfunctie bevordert. De vaak 100% natuurlijke ingrediënten zorgen voor een stabiele bacteriepopulatie in de darmen en een gezonde spijsvertering.