• Ma-Za voor 20:00 besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
Drs. Robin Holle

Dierenarts

Oormiddelen kat

Bestel hier de juiste oormiddelen voor uw kat

Kijkt u ook zo graag in de oren van uw kat? Waarschijnlijk niet en alleen wanneer het nodig is. Dat kan zo zijn wanneer er een vieze lucht uit de oren komt. Of wanneer er viezigheid en overmatig oorsmeer rondom het oor aanwezig is. Of wanneer uw kat vaak aan een oor krabt. Of wanneer uw kat vaak met zijn hoofdje schudt. Allemaal redenen om uw dierenarts te bezoeken. Wanneer er bijvoorbeeld een infectie is in het oor, dan is het uiteraard van belang dat uw dierenarts de diagnose vaststelt. Aan de hand daarvan wordt de juiste therapie voor de oren van uw kat ingesteld. Uw dierenarts zal daarbij gebruik maken van diergeneesmiddelen (abtibiotica) speciaal geregistreerd voor het oor. Bijvoorbeeld Surolan. Deze diergeneesmiddelen kunt u uitsluitend bij uw dierenarts verkrijgen. Online mogen deze diergeneesmiddelen (receptplichtig) niet aangeboden worden. U kunt wel verzorgende producten voor het oor van uw kat online bestellen.

Hoe ziet het kattenoor er van binnen uit?

Het kattenoor heeft een interessante anatomie die het mogelijk maakt om geluiden effectief op te vangen en te verwerken. Het oor van een kat bestaat uit drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.

  1. Uitwendig oor: Het uitwendige oor bestaat uit het oorflapje (ook wel de pinna genoemd) en de gehoorgang. De pinna is het zichtbare deel van het oor dat karakteristieke vormen kan hebben, afhankelijk van het ras van de kat. Het fungeert als een soort trechter en helpt bij het opvangen van geluidsgolven uit de omgeving.

  2. Middenoor: Net achter de gehoorgang bevindt zich het middenoor. Hier bevindt zich het trommelvlies (het dunne membraan dat trilt in reactie op geluidsgolven) en drie kleine botjes, bekend als de gehoorbeentjes: de hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes). Deze botjes vormen een keten en zetten de trillingen van het trommelvlies om in mechanische trillingen die doorgegeven worden aan het binnenoor.

  3. Binnenoor: Het binnenoor, ook wel het slakkenhuis genoemd, is gevuld met vloeistof en bevat zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van de mechanische trillingen in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Het slakkenhuis heeft een spiraalvormige structuur en speelt een cruciale rol bij het verwerken van geluid en het helpen van de kat om geluiden te lokaliseren.

Het is belangrijk op te merken dat katten een zeer gevoelig gehoor hebben, wat een essentiële eigenschap is voor hun overleving als roofdieren. Ze kunnen geluiden detecteren op frequenties die buiten het bereik van het menselijk gehoor liggen, wat hen helpt prooidieren te lokaliseren of gevaar te herkennen. Het vermogen om hun oren onafhankelijk van elkaar te bewegen helpt hen ook om geluidsbronnen nauwkeurig te lokaliseren, zelfs als deze zich achter hen bevinden.

Hoe verzorg ik de oren van mijn kat het beste?

Het verzorgen van de oren van uw kat is een belangrijk onderdeel van de algemene gezondheidszorg voor uw huisdier. Hier zijn enkele tips om de oren van uw kat het beste te verzorgen:

  1. Regelmatige inspectie: Controleer de oren van uw kat regelmatig op eventuele tekenen van problemen, zoals roodheid, zwelling, afscheiding, geur of overmatig oorsmeer.

  2. Zachte reiniging: Als u merkt dat er oorsmeer of vuil in de oren zit, kunt u deze voorzichtig schoonmaken met een speciale oorreiniger voor katten. Gebruik geen wattenstaafjes, want hiermee kun je het oor beschadigen.

  3. Vermijd diepe reiniging: Steek niets in het oor van u kat, tenzij je dierenarts dit specifiek aanbeveelt. De gehoorgang van een kat is gevoelig en kan gemakkelijk beschadigd raken.

  4. Oorontsteking: Als u merkt dat uw kat vaak aan zijn oren krabt, overmatig schudt met zijn hoofd, of als de oren er ontstoken uitzien, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts voor een controle en behandeling.

  5. Vlooienbehandeling: Vlooien kunnen ook problemen veroorzaken in de oren van uw kat. Zorg dus voor een effectieve vlooienbehandeling om vlooienbeten te voorkomen.

  6. Trimmen van oorharen: Sommige katten hebben lange haren in hun oren, vooral bij rassen met pluizige oren. Het is een goed idee om deze haren voorzichtig te trimmen om te voorkomen dat ze in de gehoorgang terechtkomen.

  7. Jaarlijkse controle: Laat uw kat minstens één keer per jaar onderzoeken door de dierenarts. Een routinecontrole kan eventuele problemen in een vroeg stadium opsporen en voorkomen dat ze erger worden.

Onthoud dat de oren van katten gevoelig zijn, dus wees voorzichtig bij het uitvoeren van reinigings- en inspectieprocedures. Als u twijfels heeft over de gezondheid van de oren van uw kat, raadpleeg dan altijd uw dierenarts voor advies en behandeling.

Een oorreiniger voor uw kat

Een kat vertrouwt in vele gevallen op het gehoor. Dit is een van de belangrijke zintuigen die een kat tot zo'n sterke jager maken. Als een kat dan last heeft van het gehoor, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze problemen zo snel mogelijk weer verdwijnen. Het is een probleem dat bij veel katten voor kan komen – smerigheid in het oor waardoor uw kat minder goed kan horen of zelfs pijn kan hebben. Het is voor een kat lastig om hier zelf iets aan te doen, maar gelukkig heeft u die mogelijkheid wel. We verkopen bij Dierapotheker.nl namelijk meerdere producten om de gezondheid van de oren van uw kat mee te ondersteunen. Met een oorreiniger uw kat helpen is een goede oplossing. Wij verkopen oordruppels en oorcleaners voor de kat die ook door uw dierenarts worden aanbevolen. Zo kunt u er op rekenen dat u bij ons een goed product in huis haalt. U kunt hier natuurlijk ook altijd even contact over opnemen met ons.