Hoe katten de wereld zien

Katten zijn ontzettend goede jagers, ook in het donker. Wij mensen kunnen eigenlijk helemaal niet zo goed zien in het donker. Katten zien de wereld dan ook door hele andere ogen dan wij.

Staafjes en kegeltjes

De ogen van zoogdieren bevatten 2 type cellen die voor het zicht zorgen, doordat ze licht absorberen. Dat zijn de staafjes en de kegeltjes. Staafjes zorgen voor een zwart/wit beeld. De ogen van katten bevatten 3 keer zoveel staafjes dan de ogen van mensen. Deze staafjes zijn veel gevoeliger voor licht dan de kegeltjes, waardoor katten bij veel minder licht kunnen zien dan wij. Kattenogen bevatten daarentegen juist veel minder kegeltjes dan die van mensen. En de kegeltjes zorgen voor het zien van kleuren. Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen). Ze zien dus geen rood!

Goede jager

Voor de jacht is het helemaal niet zo belangrijk dat een kat kleuren kan zien. De meeste prooidieren zijn bruin/grijs van kleur. Ook zijn de meeste katten in het schemerdonker op jacht, wanneer zelfs wij de kleuren niet goed kunnen onderscheiden. Katten zijn extreem goed in het detecteren van beweging. Hun ogen ‘maken’ 60 beelden per seconde. Dat is ongeveer 2 keer zo snel als onze eigen hersenen aan kunnen! Daarnaast vergelijken de hersenen van katten automatisch de beelden met elkaar, waardoor katten zelfs de kleinste beweging razendsnel kunnen detecteren.

Gevoelige ogen

Juist omdat kattenogen zo gevoelig zijn voor licht door de vele staafjes, zijn ze ook gevoelig voor beschadigingen door teveel licht. Om het netvlies te beschermen, kunnen de pupillen van een kat dan ook zeer klein worden wanneer er licht op valt. Je ziet dan alleen nog 2 kleine zwarte verticale streepjes. Op zijn kleinst is een kattenpupil slechts 1 mm breed!

Grote ogen

De ogen van een kat zijn erg groot ten opzichte van hun lichaamsgrootte. De diameter van een kattenoog is 22 mm. Ter vergelijking: een mensenoog heeft een diameter van 25 mm. De pupillen van een kat kunnen ook zeer groot worden, zelfs 3 keer zo groot als bij ons. Deze grote ogen en pupillen zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk licht op het netvlies valt, waardoor katten dus goed kunnen zien.

Pupilvorm

De pupillen van een kat zien er duidelijk anders uit dan die van een mens, hond, konijn, cavia of paard. Ze zijn namelijk wat langwerpig ovaal en verticaal georiënteerd. Ook de katachtigen, zoals tijgers en leeuwen, hebben deze pupilvorm. Deze vorm zorgt ervoor dat ze de afstand tot een prooidier zo goed mogelijk in kunnen schatten. De verticale pupil zorgt voor het goed waar kunnen nemen van zijdelingse bewegingen, terwijl de langwerpige vorm ze in staat stelt om diepte te kunnen zien.

Groene ogen

Wanneer je een foto maakt met flits, dan zie je bij een kat vaak een groene waas. Dit komt doordat er achter op het netvlies een laagje reflecterende cellen aanwezig is. Dit laagje noemen we het ‘tapetum lucidum’. Het zorgt ervoor dat het licht dat in het oog valt nog een extra keer weerkaatst wordt, waardoor nog meer licht geabsorbeerd kan worden door de staafjes en kegeltjes. Mensen hebben soms ‘rode ogen’ op foto’s, dit komt door een reflectie van de bloedvaatjes in het netvlies zelf.

Bijziend of verziend

Katten kunnen niet goed scherpstellen. Ze kunnen het best zien als een object ergens tussen de 2 en 6 meter weg is. Objecten dichterbij dan 25 cm kunnen ze zeker niet scherp zien! Gelukkig hebben ze ook snorharen die op die korte afstand het werk kunnen overnemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Oor en Oog, Kat
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

🤗15% korting op Hill's Science Plan
Uw korting -15%