• Ma-Vr voor 20:00 besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
c80f08d4bd43349f560ca19d4373bf80

West Nile virus paard

De ziekte wordt veroorzaakt door een flavivirus, wordt overgebracht door muggen en plant zich voort in wilde vogels. De ziekte is gevaarlijk voor paarden, mensen en vogels.

Update 23 september 2020

In Nederland is op 16 september 2020 een grasmus positief getest op het Westnijlvirus. Deze vogel is bij toeval ook in de lente gevangen en negatief getest op dit Westnijlvirus. Hierdoor is het meer dan waarschijnlijk dat de grasmus hier in Nederland is besmet door een geïnfecteerde mug. Het is nu dus een feit dat er in Nederland muggen met het Westnijlvirus rondvliegen, een potentieel gevaar voor paarden.

Recent in Duitsland

Mensen en paarden kunnen elkaar niet rechtstreeks besmetten. De ziekte is al langer bekend bekend in Afrika, het midden oosten en sinds 1999 ook in de hele USA. Ook in Frankrijk, Roemenie, Rusland en Israel zijn in de jaren 90 uitbraken geweest. In 2008 zijn ook enkele gevallen beschreven in Italië.

Recent, in 2019, zijn er in Duitsland 3 bevestigde besmettingen bij paarden geconstateerd.

Wat doet het West Nile virus?

Het virus beschadigt zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen bij het paard zijn koorts, depressie, ataxie, zwakte, spiertrillingen, anorexie, hersenverschijnselen en plotselinge dood (in ongeveer 30% van de gevallen).

Symptomen bij de mens komen maar in 20% van de besmette mensen voor en bestaan voornamelijk uit hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en wat pijnlijke gewrichten. Een enkele patiënt krijgt ook last van hersenverschijnselen en hersenvliesontsteking.Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door middel van bloedonderzoek of onderzoek van hersenvocht.
Een echte therapie voor deze ziekte bestaat niet. Als ondersteuning kan men ontstekingsremmers en hyperimmuun plasma geven.

Hoe kan West Nile Virus bij paarden worden voorkomen?

Preventie van de ziekte bestaat uit het weren van muggen en uit vaccinatie. Het weren van muggen kan door uw paard een insectendeken om te doen, met repellents of door opstallen. Voorkom ook broedplaatsen van muggen in stilstaand water in emmers, autobanden en dakgoten e.d. En wist u dat muggen maar slecht kunnen vliegen? Hang daarom een ventilator in de stal of boven de paardenbox.

Paarden vaccineren tegen het Westnijlvirus

Deze vaccinatie (alleen voor paarden!) is in 2009 ook in Nederland beschikbaar gekomen. Om een goede immuun status te verkrijgen dienen de paarden 2 x geënt te worden met 3-6 weken tussentijd, waarna jaarlijkse hervaccinatie dient plaats te vinden. De paarden hebben na de 2e vaccinatie nog ongeveer 4 weken nodig om immuniteit tegen de ziekte op te bouwen. Het beste kan in maart-april begonnen worden met de 2 basis vaccinaties en dan vervolgens ieder voorjaar met 1 vaccinatie herhalen. Op die manier is de bescherming in de zomer en nazomer optimaal.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl