• Ma-Vr voor 20:00 besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
80e00ed63b81213c8dd4c31ca9032fd9

Coole paardentips bij mooi weer

Wees voorbereid op de hitte en voorkom stress

De mooie dagen brengen ons een klimaat dat geschikt is voor wandelingen en meer buitenactiviteiten met uw paard. Toch kan het in de zomer met hevige hitte soms flink zweten zijn voor uw paard.

Zorg dus voor onderstaande 5 punten om deze zomerse temperaturen goed door te komen:

  1. Pas de activiteit met uw paard aan
  2. Beheers de insecten rondom uw paard
  3. Vermijd stof bij uw paard
  4. Bescherm uw paard tegen warmte en directe zon
  5. Zorg goed voor de hoeven van uw paard

Het paard is een zogenaamde homeotherme soort, dus het moet een constante lichaamstemperatuur behouden. Wanneer het te warm is, heeft het paard twee manieren om zijn temperatuur te verlagen; transpiratie en uitzetting van de bloedvaten.

Een paard kan binnen een uur 15 liter water verliezen

Aangezien de zomer het heetste seizoen van het jaar is kan de waterbehoefte van uw paard veranderen. Normaal drinkt uw paard tussen de 20 en 40 liter per dag, bij hevige hitte kan dit zelfs oplopen naar 70 liter, zorg er dus voor dat er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar is.

Binnen 1 uur kan het paard tot ongeveer 15 liter water verliezen wanneer het erg warm is, ongeveer 30% van dit zweet zal verdampen, de rest stoomt op de huid van uw paard. Als uw paard dan niet genoeg drinkt, zal deze transpiratie leiden tot aanzienlijk veel vocht- en mineralenverlies, wat kan leiden tot uitdroging en onbalans in elektrolyten.

Voorkom deze problemen en pas het trainen met uw paard aan tijdens hitte. Om het verlies van vocht te beperken is het raadzaam uw paard tijdens de frisse uren (’s morgens vroeg of aan het einde van de dag) te trainen.

Voldoende vers drinkwater

Zorg verder voor voldoende beschikbaar drinkwater en in geval van veel transpiratie kunt u verliezen van transpiratie compenseren met elektrolyten door de voeding of in het water. Deze extra elektrolyten zijn minerale zouten die onmisbaar zijn voor de werking van het organisme.


Vetidral kan uw paard helpen aan de benodigde compensatie. Het brengt elektrolyten in dezelfde verhouding als zweet inclusief prebiotica om de verliezen te compenseren en het herstel en de absorptie van elektrolyten te stimuleren. Vetidral bestaat in de vorm van poeder, vloeibaar of pasta aangepast voor alle situaties.

Waterrijk voedsel helpt

Wanneer de temperaturen stijgen kan ook waterrijk voedsel dehydratie beperken; gras, wortels, meloen, appels…                                                                                                                  
Heeft uw paard moeite met drinken? Aarzel dan niet om siroop of zout toe te voegen aan het drinkwater om het drinken en dus hydrateren te bemoedigen.

Weg met die vervelende insecten

Helaas bevorderen deze zomertemperaturen ook meer insecten rondom uw paard. Vliegen zijn overal en irriteren u en uw paard! Het is noodzakelijk om de aanwezigheid van vliegen rond het paard te beperken omdat ze onder andere aan de oorsprong liggen van zomerdermatitis, de overdracht veroorzaken van bepaalde virussen (bijvoorbeeld voor sarcoïden) of hun larven een ontsteking kunnen veroorzaken. Zorg dus voor een goede anti-vliegenspray en behandel de insectenbeten dagelijks om pijn en jeuk te bestrijden. Ook het gebruik van een anti-vliegendeken kan een uitkomst bieden.

Geruisloos insecten weren bij uw paard

Flymax weert geruisloos insecten bij uw paard

De Flymax range bestaat uit twee fijne gebruiksproducten om insecten te weren. De Flymax Nano is een geruisloze spray die lekker ruikt en niet plakt. Flymax Derm is een beschermende huidmelk welke verzacht bij insectenbeten -steken en zomereczeem. Bij sommige paarden gaat het zomerseizoen gepaard met terugkerende huidreacties aan de staartwortel of aan de inplant van de manen, meestal veroorzaakt door kleine muggenbeten; culicoiden. Flymax Derm is ontwikkeld om de huid te verzorgen bij dergelijke insectenbeten of na verbranding door de zon.

Vloeibare Psyllium kuur

Daarnaast maakt de Yea Sacc in Bonutron Senior het mogelijk om de darmflora van uw paard te ondersteunen en de spijsvertering te optimaliseren. U kunt de spijsvertering van uw paard ook optimaliseren en een goede motiliteit bevorderen met Ekymash Booster. Deze vloeibare ‘Psyllium-kuur’ voor max. 10 dagen biedt net dat beetje extra voor een comfortabele spijsvertering na inspanning, herstel of stress.

De complete formule aangevuld met onder andere tijm, pepermuntextract, citroenmelisse, prebiotica, electrolyten en magnesium, kan baten bij verstoppingen, onvoldoende motiliteit in darmen, spoelen van de darmen, (zand)kolieken, na koliekoperaties, als herstel na kolieken. Kan worden gebruikt voor paarden die weer overgaan op voer na periode van vasten. De vloeibare formule zorgt voor gemakkelijke toediening; gemengd met slobber, rechtstreeks in het drinkwater of in de mond van het paard.

Geef ook de hoeven aandacht

Tijdens de zomerperiode staan de meeste paarden meer buiten in de weide dan in andere seizoenen, een weideverblijf kan leiden tot een verslechtering van het hoorn van de hoef. Ook bij droog weer hebben de hoeven van uw paard extra aandacht nodig. Het hydrateren van de hoeven is hierbij erg belangrijk.

Om de hoef goed te verzorgen is de komst van een hoefsmid noodzakelijk maar ook van binnenuit met voeding kunt u de hoeven ondersteunen. De juiste hoef biotine kan uw paard helpen. Hoof Biotine van Audevard brengt een mix van micronutriënten zoals biotine en planten die voorzien in de toenemende behoefte van de hoef, wanneer het hoorn in slechte staat, breekbaar of vervormd is. Daarnaast ondersteunt Hoof Biotine ook de circulatiebehoefte van de hoef met name dankzij de toegevoegde Chrysantellum en Gincko Biloba.

Aarzel niet om bij twijfel tijdens deze hete zomerdagen uw dierenarts extra advies te vragen.

bron: dierenarts drs. Hanneke Noij, Audevard

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl