• Ma-Vr voor 20:00 besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
3275c0da654d6adeef773bff0ae701ca

Hoe lang is een hond zwanger?

Zwangerschapslengte = drachtlengte

De lengte van de zwangerschap, ook wel drachtlengte genoemd, bij de teef ligt tussen de 58 en 65 dagen (gemiddeld 63 dagen vanaf de eisprong en 61 dagen vanaf de dekking). Hoe lang een hond zwanger is hangt ook af van het aantal pups dat in de buik van de teef zit. Een verlengde zwangerschap (>65 dagen vanaf de eisprong), komt bij de teef regelmatig voor. Bij kleine nesten (<3 pups) neigt de dracht wat langer te duren en de pups kunnen dan te groot groeien. Dit kan problemen geven bij de geboorte. Bij een klein nest moet vaak worden ingegrepen als ze nog niet geboren zijn op de 66e of 67e dag. Dat geldt zeker voor honden van kleine rassen. Bij een groter nest kan soms worden afgewacht tot de 69e of 70e dag. Dit hangt af van de situatie, onder andere het ras, grootte van het bekken en verloop van eerdere geboorten. Ons advies is dan ook om vanaf dag 65 overleg te plegen met uw dierenarts.

Voeding van de teef

Als een teef een uitgebalanceerd dieet krijgt hoeft ze de eerste vijf weken na de dekking niet extra gevoerd te worden. Na dag 35 heeft ze per week 10 tot 15% meer voer nodig tot aan de bevalling. Dit betekent dat ze aan het einde van de dracht 50 tot 60% meer voer krijgt dan normaal. De pups groeien namelijk in de laatste helft van de dracht het meest. Het geven van supplementen, zoals calcium, wordt niet geadviseerd in verband met mogelijke schadelijke effecten.

Het kan voorkomen dat een teef de laatste anderhalve week voor de bevalling minder wil eten. Ze heeft het voer dan juist nodig. De pups nemen veel plaats in, waardoor er minder ruimte overblijft voor een volle maag. Geef haar daarom meerdere kleine porties per dag van een smakelijk, energierijk voer. De dierenarts kan hiervoor een speciaal dieet voorschrijven.

Vaccinaties

De teef geeft via de biest (eerste melk) afweerstoffen door aan de pups. Deze beschermen in de eerste paar levensweken de pups tegen allerlei ziekteverwekkers. Het is dus belangrijk dat de teef voorafgaand aan de dracht goed gevaccineerd is volgens het reguliere vaccinatieschema. Naast de ‘normale’ vaccinaties, is er de mogelijkheid om de teef extra te vaccineren tegen canine herpesvirus (CHV), een virus dat na besmetting veelal tot sterfte van de pups leidt. Het doel is om de pups in de eerste levensdagen te beschermen tegen sterfte door CHV. Tevens is er discussie of vaccinatie een positieve invloed heeft op de nestgrootte, embryonale sterfte en de vruchtbaarheid van de teef.

Dierenartsenpraktijk Horst gebruikt het vaccin van Merial, Eurican® Herpes 205. De teef dient tweemaal gevaccineerd te worden. De eerste keer tijdens de loopsheid ofwel 7-10 dagen na dekking. De tweede keer 1-2 weken voor de verwachte werpdatum.  De teef moet iedere dracht opnieuw volgens hetzelfde schema worden gevaccineerd. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Fokbegeleiding door dierenarts Jacques Jenniskens DAP HorstDrs. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl