• Ma-Vr voor 20:00 besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
bcb7ccc1827f79dc8a0dafb8d87b7d19

Hond geeft leven

‘De beste therapeut heeft een vacht en vier poten’. Dit zegt Servie. Servie is een oorlogsveteraan die tijdens zijn missies in Afghanistan een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen. ‘Voordat mijn assistentiehond in mijn leven kwam was ik erg ver heen, had last van hevige depressies en paranoïde gedachten. Dat is nu totaal anders. Met mijn assistentiehond aan mijn zijde kruip ik uit het dal, heb minder medicatie nodig en de therapie slaat beter aan. Ook mijn omgeving is heel enthousiast.’

Servie is een van de 250 mensen die via de organisatie Bultersmekke Assistancedogs de eigen hond zelf heeft opgeleid tot een officiële assistentiehond (hulphond). Een bewuste keuze om meerdere redenen.

Aanvoelvermogen van de hond optimaal gebruiken

Honden hebben het bijzondere vermogen om aan te voelen hoe het baasje zich voelt. Eerder nog dan het baasje het zelf in de gaten heeft. Zo kan een epilepsie-assistentiehond tot een uur van tevoren zijn baasje waarschuwen voor een epileptische aanval die gaat komen. Of bij diabetici, een assistentiehond heeft eerder dan zijn baasje in de gaten dat de suikerwaarden in het bloed niet ok zijn. En voor mensen die snel overprikkeld en/of angstig zijn en veel stress ervaren kan een assistentiehond een uitkomst zijn. De hond wordt geleerd hoe hij zijn baasje eenduidig kan aangeven dat de stress zich aan het opbouwen is.

Hoe sterker de band tussen hond en baas hoe beter het aanvoelvermogen van de hond. En hoe beter dus de hond zijn baasje kan assisteren. Bultersmekke Assistancedogs kiest er daarom voor om mensen zelf hun hond te laten leiden. Dan is de kans op een sterke band het grootst. Mensen worden door instructeurs intensief begeleid in de opleiding van hun hond. Over het algemeen zo’n twee jaar. De instructeurs trainen baasje en hond thuis bij het baasje.

Eigen hond

Vaak bestaat het beeld dat een assistentiehonden een labrador of een golden retriever moet zijn. De ervaring leert echter dat het voor mensen belangrijk is om zelf een hond te kunnen kiezen die goed bij het eigen karakter en de eigen zorgvraag past.

Hond-training-Bultersmekke

Voor de een is dat een golden retriever, voor een ander een witte herder, een border collie of een windhond om maar een paar rassen te noemen. Heel veel honden zijn geschikt om assistentiehond te worden. Het programma van Bultersmekke Assistancedogs geeft die ruimte. Servie, ex-militair, bijvoorbeeld ging heel bewust voor een Hollandse herder. Een hond die echt bìj hem past.

Boost voor het zelfvertrouwen

Het zelf opleiden van je hond is een intensief proces. Daar moet je echt tijd en ruimte voor maken. Maar het is ook een heel mooi proces. Vaak ervaren mensen met beperkingen een tekort aan eigenwaarde. Zelf met succes een hond opleiden tot assistentiehond geeft een enorme boost. Ook om deze reden kiest Bultersmekke Assistancedogs ervoor mensen onder intensieve begeleiding de eigen hond te laten opleiden.

Lagere kosten

Doordat mensen zelf de eigen hond opleiden blijven de kosten van de opleiding relatief laag. Er worden geen kosten gemaakt voor externe verblijf- en trainingsplekken gedurende de twee jaren dat de hond wordt opgeleid. Ook dat kan voor mensen reden zijn om Bultersmekke Assistancedogs te kiezen.

Zeer beperkte vergoedingen voor assistentiehonden

Hoe efficiënt de opleiding van een assistentiehond ook is, het blijft voor veel mensen met een lichamelijke of psychische beperking moeilijk de kosten van een assistentiehond vergoed te krijgen. De zorgverzekeraar kent maar in een zeer beperkt aantal gevallen vergoedingen toe.
Kosten assistentie hond vergoed krijgen is lastig
Kinderen en jongeren maken nauwelijks kans bij de zorgverzekeraar en mensen met psychische problematiek zelfs in het geheel niet. Soms is het mogelijk dat een gemeente bijdraagt. Maar lang niet iedere gemeente is bereid een assistentiehond te vergoeden.

Donaties blijven heel belangrijk

Daarom is een assistentiehond voor een groot aantal mensen alleen maar mogelijk als donateurs en sponsors bijdragen. Dat geldt ook voor Romy en haar hulphond Buddy. Dankzij mensen in haar omgeving en bedrijven zoals Hill’s en Dierapotheker.nl is het haar gelukt de bekostiging rond te krijgen. Een hele knappe prestatie! Wilt u bijdragen aan de opleiding van assistentiehonden? Graag. Uw donatie aan Stichting Bultersmekke is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De stichting is een ANBI.

Informatie

Voor wie meer wil weten of misschien wel wil bijdragen, ga naar www.bultersmekke.nl of stuur een mail naar [email protected].

Hartelijk dank alvast,
Joop Mekke

Hoofd Opleidingen VoF Bultersmekke Assistancedogs