Voeding voor de hond van nu bevat vaak granen. In granen zit zetmeel. Zetmeel is nu juist een bestanddeel dat in de dagelijkse voeding van hun vleesetende wolfachtige voorouder vrijwel ontbrak. Analyse van de hondenpoep van die voorouders laat echter zien dat zetmeel al veel eerder goed werd verteerd door honden.
Minder vlees en meer koolhydraten
Ruim 6000 jaar geleden begon de mens met landbouw. Daardoor veranderde het dieet van de honden die met de mens samen leefden. De honden gingen minder vlees eten en meer plantaardig en kregen zo granen en koolhydraten binnen. En dat zonder het enzym amylase dat de zetmeel uit de koolhydraten kan omzetten in suikers. Opmerkelijk.
Zetmeel verterend enzym amylase
Onderzoek van de Universiteit van Bologna toont aan dat darmbacteriën de honden destijds geholpen hebben hun dieet met koolhydraten te verteren. Vanuit deze darmbacteriën is er een amylase-gen bij de hond ontstaan. Dat gen is nu opgeslagen in het honden DNA en zo kan de hond van nu koolhydraten en dus zetmeel verteren tot suikers.
Fossiele hondenuitwerpselen
Het Italiaanse onderzoeksteam heeft daarvoor 13 gefossiliseerde hondenuitwerpselen (coprolieten) onderzocht. Afkomstig van honden van een agrarische gemeenschap uit de bronstijd. In de uitwerpselen vonden zij genetische sporen van niet alleen schapen, maar ook van druiven en tarwe. Ook werden meer dan 50 micro-organismen gevonden uit de darmen van deze prehistorische honden. Deze bacteriën verteren niet alleen zetmeel door hun eigen amylase aan te maken, zij komen ook anno nu voor in de darmen van onze honden.
Plantaardig voedsel en karkassen voor de hond
Deze honden uit de oertijd, die met de mens samenleefden, aten plantaardig voedsel dat de mens voor ze achterliet. Daarbij ook karkassen van runderen en schapen wanneer die er waren. Zo ontstond er een nieuwe voedingsbodem in de hondendarm die voor zetmeel verterende bacteriën gunstig was.
Honden halen energie uit zetmeel
Honden waren dus al lang geleden in staat om energie uit zetmeel te halen. Zelfs voordat hun genen zich hadden aangepast aan plantaardig voedsel. Voeding met vlees, groenten, fruit en plantjes kan een hond dus prima verteren.
Hoe weten we dit?
De bron van deze wetenschap is het artikel van James Urquhart, gepubliceerd in de NewScientist.
Meer weten over hondenpoep?
Het uiterlijk van hondenpoep zegt iets over wat uw hond heeft gegeten maar het vertelt ook het verhaal over zijn gezondheid. En net zoals u bij uzelf ook even achterom kijkt, is het daarom raadzaam de uitwerpselen van uw hond regelmatig te controleren.
Lees hier alles wat u moet weten over de poep van uw hond
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl