Alternatieven voor sterilisatie
Waarom niet ‘gewoon’ steriliseren?
Sterilisatie (of beter gezegd castratie) van een poes middels een operatie is niet altijd gewenst. Bijvoorbeeld als de gezondheid van de kat het niet toelaat of als men later (misschien) nog een nestje wil fokken. In die gevallen zijn er ook mogelijkheden om een poes tijdelijk onvruchtbaar te maken. De meest bekende hiervan is de ‘poezepil minidosis’.
Hoe werkt de poezepil?
De poezenpil bevat de werkzame stof megestrolacetaat. De pil moet 1 keer per week worden gegeven. Het best kan gestart worden in de ‘anoestrus’ (dus als de poes niet krols is). Na het stoppen met de pil kan de kat weer krols worden. Het is niet goed te voorspellen hoe lang dit duurt. Het is verstandig om in ieder geval de 2e krolsheid na stoppen met de pil af te wachten, voordat een nestje wordt gefokt.
Wat zijn de bijwerkingen?
Helaas heeft de poezepil nogal wat bijwerkingen. Deze kunnen zeer ernstig zijn! Er is een vrij grote kans op gewichtstoename, suikerziekte, baarmoederontsteking, veel drinken/plassen, bijnierschorsonderdrukking, melkklier hyperplasie (Dolly Parton syndroom) en melkkliertumoren. De kans op bijwerkingen is het kleinst als gestart wordt tijdens de anoestrus. Vermijd langdurige toediening!
Andere nadelen van de poezepil
De pil mag niet worden gegeven bij krolse katten, drachtige dieren, niet geslachtsrijpe dieren of katten met suikerziekte en melkkliertumoren. Verder kan de pil makkelijk een keer worden vergeten of de kat braakt de pil (ongemerkt) uit, waardoor ze alsnog drachtig kan worden.
Ons advies
Vanwege de nadelen van de poezepil adviseren wij om deze niet te gebruiken.
Indien u een nestje wilt fokken, is het verstandig te wachten tot de poes minimaal 1 jaar oud is. Tot die tijd kunt u de poes dan binnenshuis en uit de buurt van katers houden.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
[email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl