Konijnen horen een slank en gespierd lichaam te hebben. De meeste konijnen zijn helaas te dik omdat ze te veel of te calorierijk voedsel krijgen. Ook te weinig lichaamsbeweging kan een rol spelen. De meeste konijnen krijgen te veel droogvoer en te weinig hooi en groenvoer. Dit kan gebits- en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Wat eet een konijn?
Onbeperkt hooi
Een konijn moet dag en nacht over vers hooi kunnen beschikken. Dit is het belangrijkste onderdeel van het dieet. Het antwoord op de vraag wat een konijn eet is dus: hooi. Daarbij wordt er ook droogvoer door een konijn gegeten, maar dit is veel minder belangrijk.
Droogvoer
Dit is het minst belangrijke onderdeel van de voeding van het konijn.
Nadelen van droogvoer
Droogvoer is erg calorierijk en zorgt al snel voor zwaarlijvigheid. Daarnaast bevatten veel merken erg veel calcium, waardoor blaasstenen kunnen ontstaan. En veel eiwit zorgt ervoor dat konijnen hun blindedarmkeutels (nachtkeutels) niet meer opeten, met plakpoep tot gevolg. Te weinig vezels zorgen voor een te trage darmwerking, waardoor haarballen kunnen ontstaan.
Welk droogvoer is geschikt?
Het beste kunnen uitsluitend groene korrels (biks) gevoerd worden, zodat het konijn alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Uit gemengd voer pikt een konijn graag de lekkere dingen en laat de groene korrels liggen, waardoor tekorten kunnen ontstaan. Een goed voer met veel vezels is Supreme Science Selective en ook het voer van de Dierenbescherming: Best Life konijnenvoer.
Hoeveelheid
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil.
Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over ’s morgens en ’s avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Wat mag een konijn eten?
Groente en gras
Zoals bekend hebben konijnen een zeer gevoelig darmstelsel. Als daar wat mis mee is, worden ze onmiddellijk ziek. Konijnen bouwen hun darmflora op door het soort voedsel wat ze krijgen. In de darmen bevinden zich nuttige bacteriën, die nodig zijn om het voedsel af te breken. Als je een konijn nieuw voedsel geeft, moeten daar dus bacteriën voor gevormd worden. Geef je teveel nieuw voedsel ineens, dan zijn daar nog niet voldoende bacteriën voor gevormd en raakt je konijn aan de diarree. Een konijn mag dus niet alles zomaar eten.
Het wennen kan door de eerste dag 1 soort groente ter grootte van 1-2 cm te geven. Als de dag erna de keutels mooi droog zijn, mag de dubbele hoeveelheid gegeven worden. Wacht dan weer een dag en eventueel kan dan een klein stukje van een andere groente gegeven worden. Bouw dit op deze manier steeds langzaam op. Worden de keutels zacht en/of nat, stop dan met de laatst gegeven groente/hoeveelheid. Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Geschikte groenten (het beste is om te variëren)
Boerenkool, paksoi, andijvie, broccoli, bleekselderij, romeinse sla, basilicum, waterkers, wortel + loof, witlof, paardenbloemblad, zuring (zeer beperkt), weegbree. Voor erbij een takje peterselie of selderie.
Fruit
Ook fruit moet langzaam opgebouwd worden om diarree te voorkomen. Het bevat een hoog suikergehalte en mag dus slechts in kleine hoeveelheden gegeven worden. In principe mogen alle soorten fruit gegeven worden, zolang de pitten verwijderd zijn.
Wat mag een konijn niet eten?
Groenten die niet gegeven mogen worden
Bieslook, prei, uit, knoflook, alle soorten bonen en erwten, rabarber, vaste koolsoorten (kans op gasvorming!), aardappelen en aardappelschillen, mais, spruitjes. Klaver, nat gras en gemaaid gras zijn ook niet goed, omdat dit kan gisten.
Water
Voldoende inname van water (door drinken of groenvoer) is belangrijk voor een goede darmwerking en gezonde blaas.
Andere konijnenweetjes over voeding
- Een knaag- of liksteen kan beter niet gegeven worden aan een konijn. Het gebit van een konijn slijpt zichzelf tijdens het eten en het knagen is hiervoor niet nodig. Knaagstenen bevatten veel calcium. Dit komt rechtstreeks in de blaas en zorgt daar voor problemen.
- Konijnensnoepjes en sticks bevatten veel suikers en kunnen zorgen voor een verstoorde darmwerking, deze kunnen beter niet gegeven worden.
- Een konijn dat te energierijk voer krijgt, eet de blindedarmkeutels vaak niet op of kán deze gewoon niet eten omdat het te dik is. De keutels kunnen rond de anus blijven plakken. In de zomermaanden komen hier vliegen op af die eitjes leggen. De maden uit die eitjes eten zich bij het konijn naar binnen! Het is dus belangrijk om het konijn goed schoon te houden en de voeding te optimaliseren.
- Als een konijn langzamer gaat eten, minder gaat eten, natte mondhoeken heeft, kwijlt stiller/rustiger wordt of vermagert, kan er een probleem zijn met het gebit. De tanden van een konijn groeien levenslang door met wel 1-2 mm per week! Als het gebit niet goed afslijt, kunnen de snijtanden te lang worden of haken op de kiezen ontstaan. Dit moet bij de dierenarts behandeld worden.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Drs. Maaike Fennis
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl