• Ma-Vr voor 20:00 besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
a9017700c0bd0a88b53cfc5b8c59c327

Monkeypox, apenpokken bij dieren?

U hoort ook vast om u heen dat apenpokken ofwel Monkeypox in Nederland en België is binnen gedrongen. Wat betekent dit voor onze huisdieren? Dus voor uw hond, kat, konijn en paard?

Wat is apenpokken ofwel Monkeypox?


Monkeypox is een virale ziekte ontdekt bij laboratoriumapen in 1958. Monkeypox ofwel Apenpokken komt het meest voor in Centraal- en West-Afrika. Veel diersoorten en mensen kunnen worden besmet. In 2003 besmette het apenpokkenvirus meerdere mensen in de Verenigde Staten nadat ze contact hadden met geïnfecteerde prairie honden. Het apenpokkenvirus is nauw verwant aan de virussen die pokken en koepokken bij mensen geven.

Welke dieren krijgen apenpokken?

Prairie honden zijn vatbaar voor het Apenpokken virus (Monkeypox).Prairie honden kunnen vatbaar zijn voor het Monkeyvirus

Apen en verschillende knaagdieren (zoals ratten, muizen, eekhoorns en prairie honden) en konijnen zijn vatbaar voor de apenpokken infectie. Welke diersoorten nog meer vatbaar zijn voor de infectie is nog niet geheel bekend. Welke wilde en gedomesticeerde dieren besmet kunnen worden met dit virus is nog in onderzoek.

Hoe kan mijn dier apenpokken krijgen?


Monkeypox wordt rechtstreeks verspreid door contact tussen geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde dieren. Dit kan mogelijk door schaafwonden of andere huidlaesies of door aerosolen (hele kleine deeltjes) in de lucht.

Wat merkt mijn dier van apenpokken?


Bij niet-menselijke primaten geeft apenpokken meestal een huiduitslag die 4 tot 6 weken kan aanhouden; deze zweren of “pokken” kunnen over het hele lichaam worden gezien, maar zien we het meest op het gelaat, de ledematen, pootpalmen, voetzolen en staarten. Sterfte als symptoom wordt vrijwel niet gezien, maar bij baby-apen kan het voorkomen. Sommige apen kunnen besmet zijn met het virus, maar vertonen toch geen tekenen van ziekte.

Symptomen Monkeypox bij dieren

 

Bij konijnen en knaagdieren, inclusief prairiehonden, zijn de eerste symptomen van een apenpokken besmetting:

  • Koorts
  • Rode ogen
  • Neusuitvloeiing
  • Hoesten
  • Gezwollen klieren
  • Sloom worden
  • Verlies van eetlust

Later volgt uitslag met kleine zwellingen, met pus (“pokken”), en pleksgewijs haarverlies. Bij sommige dieren kan longontsteking voorkomen.

Kan ik zelf apenpokken krijgen?

Ja. Mensen kunnen apenpokken krijgen door direct contact met geïnfecteerde dierlijk bloed, lichaamsvloeistoffen of zweren maar ook door voedsel. De eerste tekenen van de Monkeypox ziekte zijn zichtbaar ongeveer 12 dagen na blootstelling aan het virus. Symptomen zijn onder meer koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, koude rillingen, keelpijn, gezwollen klieren (lymfeklieren) en vermoeidheid. Meestal binnen 1 tot 3 dagen ontwikkelt zich een uitslag met bultjes, op de armen en benen en eventueel het gezicht en de romp. Later ontwikkelen deze zweren zich tot “pokken”, blaarachtige laesies die pus bevatten. Uiteindelijk komt op de zweren een korst en vallen deze korstjes van de huid af. De ziekte
duurt over het algemeen 2 tot 4 weken en de meeste mensen herstellen volledig.

Hoe kan ik mijn dier beschermen tegen apenpokken?

Wilde muizen zouden Apenpokken, ofwel Monkeypox, kunnen overbrengen.Wilde muizen en het apenpokkenvirus zijn ergens aan elkaar gelinkt

Vaccinatie met vacciniavirus (gebruikt bij pokkenvaccinatie) kan niet-menselijke primaten beschermen tegen apenpokken. Voor alle andere dieren is de beste preventiemethode om blootstelling aan dieren of mensen besmet met apenpokken te vermijden. Haal geen wilde dieren in huis als huisdier, in het bijzonder prairiehonden en wilde muizen of ratten.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen apenpokken?

Vermijd blootstelling aan dieren of mensen die besmet zijn met het apenpokken virus. Hoewel bij het pokkenvaccin is aangetoond dat het het risico op Monkeypox kan verminderen, wordt het alleen aanbevolen voor personen die betrokken zijn bij apenpokken uitbraak onderzoeken of degenen die nauw contact hebben met of zorgen voor mensen of dieren die besmet zijn met dit virus. Vaccinatie kan gegeven worden tot 14 dagen na blootstelling.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl