• Ma-Vr voor 20:00 besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
36fcae575a4462b34f8446e9f66b4812

Dier in de kou in de winter

In de winter gaan we naar buiten met een dikke jas, shawl, muts en handschoenen. Maar betekent dit dat we onze huisdieren ook extra moeten beschermen?

Honden

In huis is het meestal lekker warm. Dat betekent dat de honden die in huis leven, geen echte wintervacht meer opbouwen. Gelukkig is dat meestal niet zo’n probleem. Buiten zijn ze vaak zo actief, dat ze zichzelf warm houden. Een extra jas is dan niet nodig. Bij oude of zieke honden, bij honden met een zeer dunne of geschoren vacht en bij hele kleine honden is een jas vaak wel aan te raden. Als uw hond buiten aan het rillen is, dan is het te koud. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond droog is als deze naar buiten gaat. Een natte vacht isoleert slecht en ze koelen dan snel af. Denk hier dan ook aan bij het sneeuwballen gooien. Bovendien kan sneeuw eten leiden tot maag- en darmklachten. Laat uw hond niet alleen achter in de auto als het vriest. Het wordt daar dan al gauw net zo koud als buiten.

Katten

De meeste katten houden van warme plekjes. Ze zullen deze vaak zelf al opzoeken. In de winter mag uw kat gerust naar buiten als hij/zij dat gewend is. Zorg er wel voor dat uw kat altijd een warm en beschut plekje kan vinden, bijvoorbeeld door een kattenluikje. Als uw kat niet naar binnen kan, dan loopt u het risico dat uw kat bijvoorbeeld gaat schuilen in iemand anders zijn schuur of garage en daar per ongeluk opgesloten raakt. Denk er ook aan dat een warm motorblok van de auto een heerlijke schuilplaats is. Controleer in de winter dan ook altijd uw auto voordat u wegrijdt. Een ander gevaar vormen de bevroren sloten. Katten kunnen door het ijs zakken en daarmee snel onderkoeld raken. Ook wanneer het regent of sneeuwt en de vacht nat wordt, kunnen ze erg snel afkoelen. Wanneer het vriest kan het dan ook raadzaam zijn om de kat binnen te houden.

Konijnen

Volwassen konijnen die gewend zijn om het hele jaar buiten te leven, kunnen ook bij de vrieskou buiten blijven. Ze hebben dan een goede wintervacht ontwikkeld. Zorg er wel voor dat het nachthok goed beschut en uit de wind staat en dat er een extra dikke laag stro in ligt. Het beste is ook om meerdere konijnen samen te houden. Zo houden ze elkaar gezelschap en ook lekker warm. Wanneer er een buitenren aan vastzit, vinden konijnen het zelfs in de sneeuw vaak lekker om buiten te lopen. Zolang ze ook maar weer een warm plekje op kunnen zoeken, is dat helemaal prima. Haal buitenkonijnen in de winter niet mee naar binnen. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurswisselingen en kunnen dan ziek worden. Controleer wel minimaal 2 keer per dag of het drinkwater niet bevroren is. Een bakje in het nachthok bevriest het minst snel.

Cavia’s

Net als voor konijnen, geldt dat cavia’s buiten gehouden kunnen worden als ze dit gewend zijn. Ze kunnen wel iets minder goed tegen de vrieskou dan konijnen. Als het erg koud wordt, kan het hok dan bijvoorbeeld tijdelijk enkele dagen in een schuur gezet worden.

Paarden en pony’s

Pony’s en koudbloedige paarden hebben meestal geen deken nodig als ze gewend zijn het hele jaar dag en nacht buiten te staan. Warmbloedige paarden hebben vaker wel een deken nodig. Zorg er altijd voor dat er een schuilstal aanwezig is bij de weide met bijvoorbeeld een dikke laag stro. Omdat in de winter amper gras groeit, moet er bijgevoerd worden met hooi. Biedt dit bij voorkeur aan vanuit een ruif. Als het op de grond ligt, dan loopt u het risico dat uw paard/pony met het eten tegelijk veel zand binnenkrijgt. En dat kan weer leiden tot zandkoliek. Controleer meerdere keren per dag dat er (niet bevroren) drinkwater aanwezig is. Bron: LICG 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

 

Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl