Winter Cyathostominose, bloedwormen paard


Wintercyathosstominose klinkt als een scrabblewoord, maar voor paarden kan deze aandoening levensbedreigend zijn. Wintercyathostominose wordt veroorzaakt door de kleine bloedworm (cyathostominae).

Wanneer is de kleine bloedworm schadelijk voor mijn paard?


De kleine bloedworm leidt voornamelijk tot schade bij jonge paarden, doordat de larven een trektocht maken door de darmwand. Hierbij ontstaat schade aan het darmslijmvlies en de bloedvaten, waardoor de darmwand verdikt. De dikke en beschadigde darmwand is slecht in staat om voldoende voedingsstoffen op te blijven nemen.

Wat doet de bloedworm bij mijn paard?

Een paard met een hoge bloedwormbesmetting zal daardoor snel in gewicht afnemen, zal een doffe vacht krijgen, eventueel sloom worden en een ernstige diarree ontwikkelen.

Waarom is wormonderzoek bij mijn paard niet zinvol?

Doordat de bloedwormlarven zich in het najaar in de darmwand inkapselen, is het aantal wormen dat eieren legt in de darm in deze periode laag. Een mestonderzoek in de winter is daarom minder tot niet zinvol. Paarden met een hoge wormbesmetting (larvale besmetting) kunnen in deze periode een lage wormeitelling in de mest vertonen. Het is daarom het advies om in het najaar paarden preventief te ontwormen met Equest of Equest Pramox (deze laatste is vooral belangrijk voor jonge paarden, omdat de moxidectine in Pramox ook werkt tegen de lintwormen, welke we vooral bij jonge dieren zien).

Wanneer is wormonderzoek bij mijn paard wel zinvol?

In het voorjaar is het te allen tijde verstandig om de mest van uw paard te laten onderzoeken op parasieteneieren. Wanneer dit onderzoek voor het weideseizoen wordt uitgevoerd, kunnen paarden die dat nodig hebben nog tijdig worden ontwormd, voordat zij de verse wei besmetten. Oudere paarden bouwen doorgaans goede weerstand op tegen de meeste worminfecties en het is dus ook niet altijd nodig deze paarden te ontwormen in het voorjaar. Een wormonderzoek in het voorjaar geeft hierover uitsluitsel. Twijfelt u over de gezondheid van uw (jonge) paard, neem dan contact met uw dierenarts op voor een uitgebreid advies over de ontworming van uw paard.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Marijn Buijtendorp
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Wormen, Paard
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Sand Clear
Sand Clear
€ 48,58
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau