• Ma-Za voor 20:00 besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
8be8c820702803cecbafc2013486a594

Sterilisatie teef

Veel eigenaren van teefjes besluiten om hun hond te laten steriliseren. Eigenlijk spreken we bij teefjes niet van sterilisatie, maar van castratie. Hierbij worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder chirurgisch verwijderd.

Waarom steriliseren?

Steriliseren heeft verschillende voordelen. De teefjes worden niet meer loops, en kunnen zich dus niet meer voortplanten. Ook worden ze niet meer schijnzwanger. Een hond die schijnzwanger is vertoont vaak afwijkend gedrag. De hond behandelt (tijdelijk) haar speeltjes als puppy’s en kan erg beschermend zijn tegenover de speeltjes, met tot gevolg dat ze ook weleens agressief gedrag vertoont tegen mensen uit de omgeving. Op jongere leeftijd steriliseren vermindert mogelijk de kans op melkkliertumoren en baarmoederproblemen. De kans op een baarmoeder ontsteking wordt zelfs gereduceerd tot nul. Bovendien verkleint sterilisatie de kans op het ontstaan van suikerziekte op latere leeftijd. Bij de meeste jonge teefjes met een gezonde baarmoeder worden alleen de eierstokken weggehaald, in feite is dit dus een castratie en geen sterilisatie. Ook wanneer alleen de eierstokken worden weggehaald, heeft dit bovengenoemde voordelen tot gevolg. Het zijn namelijk de hormonen die deze problemen veroorzaken en die zijn er dan immers niet meer.

Nadelen steriliseren

Er kleven ook nadelen aan het steriliseren van een teef. Het is een operatie en dit neemt altijd een (gering) risico op complicaties met zich mee. Ook zal de teef na de operatie een buikwond hebben. Gelukkig kunnen we vaak onderhuids hechten en is het niet nodig de hond na operatie een kap/kraag om te doen. Soms is wel een Medical Pet Shirt® nodig. Na de operatie zal de teef vaak een of enkele dagen niet helemaal zichzelf zijn. Wanneer we laparoscopisch steriliseren, is het herstel vaak nog sneller. Mogelijk treedt er een gewichtstoename op na de sterilisatie. Ons advies is om na sterilisatie 25% minder te gaan voeren en het gewicht goed te controleren. Zo kunnen ook gesteriliseerde teefjes mooi op gewicht blijven. De structuur van de vacht kan wat veranderen. Ook het gedrag van de teef kan veranderen. Bij sommige rassen kan op latere leeftijd incontinentie ontstaan, die in de meeste gevallen goed te behandelen is.

Ons advies

In het algemeen geldt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Vaak adviseren wij, dierenkliniek Horst e.o., de teefjes te steriliseren drie maanden na de eerste loopsheid. Hoe eerder je steriliseert hoe minder kans op bovengenoemde gezondheidsrisico’s.

De operatie

Het steriliseren/castreren van een teef kan op 2 manieren. We kunnen de eierstokken verwijderen via een snede van ongeveer 5-15 cm (afhankelijk van de grootte van de hond) of we kunnen een zogenaamde laparoscopische operatie uitvoeren. Dat wil zeggen dat we met behulp van een scope en camera de eierstokken via 2 kleine gaatjes verwijderen. Het voordeel van deze manier van steriliseren is dat de ingreep minder groot is en het herstel sneller verloopt. Na de operatie hoeft de hond meestal geen kap op of een shirtje aan. Verder wordt er geen hechtmateriaal in de buik achter gelaten en is de kans dat er kleine stukjes eierstok blijven zitten ook heel erg klein. Mocht er tijdens de laparoscopische operatie een afwijkende baarmoeder ontdekt worden dan zal er besloten worden om alsnog de teef op de conventionele manier te steriliseren (en dus ook de baarmoeder verwijderen). Sterilisatie van de teef is meestal een dagopname. Dit betekent dat u de hond ’s ochtends brengt en aan het eind van de dag weer kunt ophalen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl