We willen allemaal dat onze kat zo gezond mogelijk oud wordt. We geven ze eten, drinken, een slaapplaats, diergeneeskundige zorg en ruimte om hun natuurlijke gedrag uit te kunnen voeren. Ook is het onze taak om stress en angst te voorkomen. Maar wat nou als een kat bejaard en/of ziek is? Dan moeten we onszelf de vraag stellen of de kwaliteit van leven nog wel goed is, om onnodig lijden te voorkomen.
Wat is kwaliteit van leven voor de kat?
Met kwaliteit van leven wordt ook wel iemands ‘welbevinden’ bedoeld. Dit is een subjectief begrip. Het is namelijk lastig te meten en wordt deels bepaald door iemands perspectief. Een goede levenskwaliteit betekent dat er veel positieve ervaringen en weinig of geen negatieve ervaringen zijn. En deze ervaringen worden weer bepaald door lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid en relaties met de omgeving. U als katteneigenaar, zult dus voor uw eigen kat moeten bedenken of de kwaliteit van leven voor uw kat nog goed is. U kent de normale gedragingen van uw kat immers het beste. Uiteraard kan uw dierenarts helpen om deze inschatting te maken.
Wat kunt u zelf doen?
Het is uw en onze taak om ervoor te zorgen dat katten op zo’n manier kunnen leven, dat de levenskwaliteit nog ruim voldoende is. Het moet ‘het waard zijn om voor te leven’. U kunt uw kat op verschillende manieren helpen:
- Voedsel en water. Bij sommige ziektes is een speciaal dieet gewenst en geef oudere katten (>8 jaar) senior voeding. Natvoeding kan soms een uitkomst zijn om zowel de voedsel- als wateropname te verhogen. Stimuleer drinken door meerdere grote waterbakken te plaatsen (weg van de voer/kattenbak).
- Oudere katten kunnen soms moeilijker bij de kattenbak en vinden het vaak vervelend als er een deurtje in zit dat steeds tegen hun pijnlijke lijf aankomt als ze erin of eruit stappen. Zorg dus voor een kattenbak met een lage instap en het liefst zonder kap.
- Slaap- en rustplek. Geef uw kat een fijne rustige ligplek en zorg ervoor dat deze goed bereikbaar is. Katten houden vaak van hoge plekjes. Zorg voor een opstapje als uw kat er niet meer goed in kan springen.
- Bij sommige ziektes of pijn door bijvoorbeeld artrose, is het wenselijk om medicatie in te geven. Dit kan soms op verschillende manieren, waardoor we samen kunnen zoeken naar een manier die voor u en uw kat het beste werkt.
Keuze voor euthanasie
Het is onvermijdelijk dat er een moment komt waarop u afscheid zult moeten nemen. Het is uw taak om uw kat het beste leven te geven wat mogelijk is en lijden te voorkomen. Het wordt lijden wanneer de negatieve ervaringen de positieve ervaringen overheersen. Denk dan bijvoorbeeld aan een kat die alleen nog maar in zijn mandje slaapt en eet, terwijl het eerst een hele vrolijke actieve kat was die graag op schoot klom. En dat betekent dat u soms voor de keuze komt te staan om uw kat te laten inslapen. Dit is een lastige beslissing die u altijd met uw dierenarts kunt bespreken.
Wat gebeurt er bij euthanasie?
Uw dierenarts zal uw kat met een injectie eerst onder narcose (in slaap) brengen. Het is fijn als u erbij bent om uw kat te steunen en op zijn/haar gemak te stellen. Als uw kat diep in slaap is, zal de dierenarts een tweede injectie geven met een sterk middel dat ervoor zorgt dat er een hartstilstand optreedt en uw kat komt te overlijden. Hier zal uw kat helemaal niets van merken! Alle spieren zullen ontspannen en soms laat uw kat zijn urine en/of ontlasting lopen. In tegenstelling tot in films, zullen de ogen open blijven. U heeft altijd de gelegenheid om afscheid te nemen van uw kat.
Wat gebeurt er daarna?
U kunt kiezen voor begraven, crematie of destructie. Ook kan het fijn zijn om een pootafdruk of plukje haar te bewaren. U kunt uw wensen kenbaar maken.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
[email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl