In Nederland komen regelmatig uitbraken van kattenziekte voor. In de zomer van 2021 bijvoorbeeld zijn er tientallen katten gestorven door kattenziekte o.a. in de gemeente Dronten. En in 2024 in het dierenopvangcentrum in Uden zijn er meerdere katten overleden door kattenziekte. Hoe komen katten aan kattenziekte en vooral hoe komen ze er van af dan wel hoe voorkomen we deze ernstige ziekte?
Wat is kattenziekte?
Kattenziekte is de meest dodelijke virusziekte bij de kat. Kattenziekte wordt veroorzaakt door FPV, het feline panleukopenia virus. Dit Parvo virus kan maandenlang besmettelijk blijven en is bestand tegen vele schoonmaakmiddelen en extreme omstandigheden. Lees hier meer over kattenziekte.
Wat doet het kattenziekte virus bij de kat?
Het kattenziekte virus beschadigt de darmen van de kat. Deze beschadiging is dusdanig dat het lichaam van de kat geen vocht en voedingsstoffen meer kan opnemen. Behandelen heeft eigenlijk geen zin. De kat sterft door uitdroging.
Wat zijn de symptomen van kattenziekte?
De eerst symptomen van kattenziekte zijn
- Slomer worden
- Hoge koorts
- Overgeven
- Diarree
- Acute sterfte
Wanneer een kat besmet wordt met het kattenziekte virus dan wordt de kat snel ziek en sterft meestal binnen 1 tot 2 dagen.
Hoe krijgen katten kattenziekte?
Katten kunnen kattenziekte oplopen door contact met andere katten die het virus bij zich dragen. Met name katten in catteries, opvanghuizen en asiels lopen risico. Kittens van 6 tot 8 weken jong lopen ook meer risico op kattenziekte. De hoeveelheid antistoffen in de moedermelk is vaak net te laag voor een goede bescherming. En vaccineren is op die leeftijd lastig omdat de hoeveelheid antistoffen daarvoor net te hoog kan zijn. Ook katten die altijd binnen zijn kunnen kattenziekte oplopen doordat mensen het virus mee naar binnen kunnen nemen. Het hardnekkige virus overleeft namelijk op schoenen, kleding, handen, andere dieren en op veel meer materialen.
Kan een kat genezen van kattenziekte?
Een kat kan vrijwel niet genezen van kattenziekte. Meer dan 90% van de katten met kattenziekte gaat binnen 48 uur dood. Wanneer de kat het wel overleeft dan kan de kat drager blijven van het virus en zo andere katten besmetten. Euthanasie is dan in overleg met de dierenarts de beste optie.
Kan ik mijn kat beschermen tegen kattenziekte?
U kunt kattenziekte bij uw kat heel goed voorkomen. Laat uw kat vaccineren, ook wel inenten genoemd.
- Kitten: op 9 weken 1e enting – na 3-4 weken herhalen – na 1 jaar herhalen – vervolgens iedere 3 jaar
- Volwassen kat: enting kattenziekte – na 1 jaar herhalen – vervolgens iedere 3 jaar.
- Bij hoog besmettingsrisico (asiels) kitten extra vaccinatie op 16-20 weken leeftijd.
Vaccineren tegen kattenziekte is belangrijk voor uw eigen kat en ook voor alle katten in Nederland. Wanneer meer dan 70% van de Nederlandse katten is gevaccineerd dan worden kattenziekte uitbraken voorkomen. In Nederland is echter maar zo’n 30% van de katten ingeënt tegen kattenziekte.
Is kattenziekte besmettelijk voor de mens?
Het kattenziektevirus is niet besmettelijk voor de mens. Mensen kunnen dus geen kattenziekte oplopen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Lees hier meer over kattenziekte
Lees hier meer over dodelijke kattenziekte in Nederland