• Ma-Za voor 20:00 besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
Sally-en-Amber-kanker-bij-huisdieren

Hoe Sally haar lieve poes Amber verloor aan kanker

November staat elk jaar in het teken van Cancer Awareness Maand, een periode waarin we stil staan bij kanker bij huisdieren. Deze maand draait om bewustwording, vroege herkenning en behandeling van kanker bij onze geliefde viervoeters. Net als bij mensen, kan kanker ook bij dieren toeslaan, vaak op onverwachte momenten en in verschillende vormen. Door eigenaren te informeren en bewust te maken van de signalen, hopen we deze ziekte eerder op te sporen en misschien wel een betere kans op genezing te bieden.

In Nederland sterven jaarlijks duizenden huisdieren aan deze ziekte, waarbij katten en honden helaas het vaakst getroffen worden. Toch is er nog weinig bewustzijn rondom kanker bij dieren, waardoor symptomen vaak te laat worden herkend. Deze maand is niet alleen bedoeld voor herdenking, maar ook als aanmoediging om regelmatig check-ups te laten doen en alert te blijven op veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je dier. 

Voor mij persoonlijk heeft deze maand een extra lading, want in 2017 moest ik afscheid nemen van mijn lieve poes Amber vanwege deze vreselijke ziekte.

In 2017 verloor ik mijn eigen poes 'Amber' aan deze rotziekte

Het is alweer zeven jaar geleden, maar de herinnering voelt nog net zo pijnlijk als toen. In 2017 moest ik namelijk afscheid nemen van mijn lieve poes Amber, die op slechts driejarige leeftijd aan kanker overleed. Amber was voor mij niet zomaar een huisdier; ze was altijd in mijn buurt te vinden, het liefst lag ze boven op me te kroelen of te slapen. Ze was vreselijk lief, ook naar andere katten.

Toen ze ziek werd, veranderde alles in een hele korte tijd. Het begon met wat subtiele veranderingen die ik niet meteen herkende, zoals verminderde eetlust en steeds vaker braken. Het was voor mij heel moeilijk voor te stellen dat mijn jonge, levendige poes daadwerkelijk ernstig ziek zou kunnen zijn. Voor die tijd was ze namelijk nooit ziek, en braken deed ze ook nooit eigenlijk.

Opeens ging het allemaal heel snel

Bij de dierenarts werd Amber onderzocht en ik kreeg Cerenia tabletten mee. Dit leek in eerste instantie heel goed aan te slaan. Het braken stopte en ze begon weer te eten. Helaas was dit van korte duur want zodra ik stopte met de medicijnen begon het braken weer opnieuw, nu steeds vaker. Van de een op andere dag zag ik dat haar bekje, haar tong, haar oortjes, buikje en de kussentjes van haar pootjes geel begonnen te kleuren. Toen gingen alle alarmbellen af en raakte ik echt in paniek. Leververvetting!


Amber werd meteen opgenomen in de Dierenartsenpraktijk en aan een infuus gelegd. Er werd een sonde geplaatst in haar hals en ze kreeg medicijnen. Omdat Dierapotheker toen nog tegenover de Dierenartsenpraktijk zat kon ik haar zelf sondevoeding toedienen en zoveel mogelijk bij haar zijn in mijn pauzes. Op kantoor hadden we zelfs een bench ingericht zodat ze de dagen die volgden altijd bij me in de buurt was. Ondertussen liepen de onderzoeken maar er was nog altijd geen diagnose.

Amber mocht weer mee naar huis

Omdat Amber zoveel vocht had verloren kreeg ik van de dierenarts instructies om haar thuis onderhuids vocht in te spuiten. Moet je nagaan dat ik doodsbang ben voor naalden… Maar ik wilde er alles aan doen om Amber er weer bovenop te krijgen. Daarnaast gaf ik haar dwangvoer via haar sonde plus medicijnen. In plaats van dat ik haar zag opknappen zag ik haar veranderen in een hulpeloos hoopje poes. Ze was heel veel afgevallen en haar ogen leken zo zwart. 

Op het moment dat ik dit typ voel ik al het verdriet weer opborrelen en de tranen prikken in mijn ogen. Om Amber zo ziek en hulpeloos te zien brak echt mijn hart. Ons huis stond vol kommetjes voer en water, zachte dekentjes, onderleggers en lage open kattenbakken. Amber kon van zwakte niet meer in de kattenbak klimmen en liet op een gegeven moment alles lopen. Het boeide ons niet zolang ze maar beter zou worden..

In 2 maanden tijd van hoop naar diagnose: Kanker

Inmiddels was Amber weer opgenomen en had ik het idee dat ze aan het opzwellen was, ze kon haar ontlasting niet meer kwijt. Dit was het moment dat er echt iets moest gebeuren. Dit was voor mij echt een hele heftige ervaring. De dierenarts bracht haar onder narcose en direct daarna begon ze ontzettend veel en zwart te braken. Ik zal dit van mijn leven niet vergeten. De dierenarts voelde toen pas dat er een grote ronde knobbel in haar buikje zat. Ik werd naar huis gestuurd zodat hij kon gaan kijken wat deze knobbel was.

Ik was verschrikkelijk zenuwachtig. Na anderhalf uur werd ik gebeld en gevraagd om meteen langs te komen, het was slecht nieuws. Hier kregen we te horen dat Amber kanker had met uitzaaiingen. Ze konden op dit moment niets meer voor haar doen. Ik ben niet vaak in mijn leven zo ontzettend overstuur en verdrietig geweest. Omdat Amber nog steeds onder narcose was besloten we haar niet langer onnodig te laten lijden en haar op dat moment in te laten slapen. Ze is in mijn armen ingeslapen.

Schuldgevoel

Ik heb me zo vaak afgevraagd of ik het anders had moeten doen. Ik weet uit ervaring dat ik niet de enige ben die rondliep met deze gevoelens.
Schuldgevoelens lijken onvermijdelijk bij de beslissing om een dier te laten inslapen: was ik te vroeg of juist te laat? Heeft mijn dier onnodig geleden, of had ik meer kunnen doen? Misschien had mijn dier nog kunnen herstellen. Deze gedachten zijn, zoals velen hebben ervaren, een normaal onderdeel van het rouwproces en de verantwoordelijkheid die we voelen voor onze huisdieren. Euthanasie is een zware beslissing die je maakt met de intentie om het allerbeste voor je dier te doen.
Weet dat je hebt gehandeld vanuit liefde en verantwoordelijkheid. Praten met anderen of met een dierenarts kan helpen om de zware gevoelens te verlichten.

Waarom is Cancer Awareness Maand zo belangrijk? 

Cancer Awareness Maand voor dieren helpt om een aantal belangrijke doelen te bereiken: het verbeteren van de voorlichting, bewustzijn over vroege herkenning en de beschikbaarheid van behandelingen. Het begrijpen van deze ziekte en hoe deze zich bij huisdieren kan uiten, kan levens redden. 

Kanker bij dieren blijft een lastige diagnose, juist omdat dieren hun pijn of ongemak vaak goed verbergen. Symptomen worden dan soms pas herkend als de ziekte al in een vergevorderd stadium is. Door eigenaren hier bewust van te maken, kunnen we hopelijk vaker op tijd ingrijpen. De ziekte komt steeds vaker voor, maar gelukkig neemt ook het onderzoek naar kanker bij huisdieren toe. Er is meer bekend over de symptomen, oorzaken en risicofactoren, maar de weg naar genezing is nog lang. Deze maand biedt een kans om de laatste inzichten te delen en het bewustzijn te vergroten. 

Kom samen met Hill’s Pet Nutrition en Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn in actie tegen kanker bij huisdieren

Elk jaar in november vragen Hill’s Pet Nutrition en Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn extra aandacht voor kanker bij huisdieren. Helaas komt kanker wereldwijd veel voor bij huisdieren, maar in veel gevallen is behandeling mogelijk en kan de kwaliteit van leven verbeterd worden.

Het belang van vroege diagnose

Een vroege diagnose is van cruciaal belang. Door jaarlijkse gezondheidscontroles kunnen ernstige ziekten, zoals kanker, eerder opgespoord worden, wat de kans op een gezond en lang leven vergroot. De stichting wil bewustwording rondom preventieve zorg vergroten en stimuleert eigenaren om minimaal één keer per jaar met hun dier naar de dierenarts te gaan.

Ondersteuning voor gezinnen met een laag inkomen

Voor gezinnen met een beperkt budget kunnen de kosten van de dierenarts een grote zorg zijn. Daarom wordt er in november geld ingezameld om basisonderzoeken naar kanker toegankelijker te maken voor huisdieren uit minima-huishoudens. Dit jaar doneert de stichting 50% van de opbrengst aan de Universiteit Utrecht om haar onderzoek naar kanker bij dieren te ondersteunen, terwijl de overige 50% wordt bestemd voor de medische zorg van zieke huisdieren.

Mocht jij ook willen doneren dan kan dit door op deze link te klikken.

Rust zacht lieve Amber

Amber zal altijd een speciaal plekje in ons hart houden. Ze was meer dan een huisdier; ze was onderdeel van ons leven en mijn liefste maatje. Haar korte leven heeft een blijvende indruk op me achtergelaten, en haar herinnering blijft voortleven in de momenten die we samen hebben gedeeld. Het is pijnlijk om te weten dat kanker haar zo jong heeft weggenomen, maar ik probeer troost te vinden in het idee dat ze nu rust heeft en geen pijn meer hoeft te lijden.

Met deze blog wil ik niet alleen haar eren, maar ook andere eigenaren bewust maken van het belang van Cancer Awareness. November is de maand om stil te staan bij onze geliefde dieren en de strijd die velen van hen moeten voeren tegen deze vreselijke ziekte. Mijn hoop is dat, door meer bewustzijn, andere dieren misschien geholpen kunnen worden voordat het te laat is. 

Amber heeft me geleerd hoe waardevol iedere dag met een geliefd dier is, en ik zal altijd dankbaar blijven voor de tijd die ik met haar heb gehad.

Liefs Sally

Bestel veilig & zeker