Hoera een kitten! Zo een vertederend klein kitten in huis verrast je iedere keer weer. Voortdurend zijn ze op onderzoek uit, overal aan ruiken, overal op bijten, in klimmen en alles uitproberen. Een kitten in huis is erg leuk en spannend, maar het is wel goed om er van tevoren over na te denken. Laat u goed informeren. U kunt ons gerust om advies vragen.
Een kitten aanschaffen
Iedereen wil het liefst een gezond kitten. Veel ras katten komen uit catteries, maar er zijn ook veel kittens die uit een asiel, van de boerderij of een ‘per ongeluk’ nestje komen. Het is belangrijk dat u op een aantal zaken let voordat u een kitten in huis haalt. Een goede fokker doet er alles aan om de kittens gezond te houden, zorgt voor een goede socialisatie en wil dat het kitten goed terechtkomt bij de nieuwe eigenaar. Kittens in het dierenasiel zijn vaak al gechipt, gevaccineerd en ontwormd.
Er zijn dan ook een aantal zaken waar u op kunt letten:
- Een kitten moet minimaal 7 weken oud zijn voor hij/zij het nest mag verlaten. Dit is wettelijk vastgesteld. Voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden is het vaak beter als een kitten rond de 10-11 weken oud is voor het naar een nieuw huis gaat. Veel gedragsproblemen komen doordat het kitten te vroeg van de moeder is gescheiden. Kijk eventueel op www.kittenleeftijd.nl.
- Indien een kitten uit het buitenland komt, moet hij/zij minimaal 15 weken oud zijn en op tijd zijn ingeënt tegen rabiës.
- Het kitten is gechipt. Dit is in Nederland niet verplicht, maar wel verstandig als de kat buiten komt.
- Het kitten is ingeënt. In Nederland worden de kittens op 9 en 12 weken gevaccineerd.
- Het kitten is ontwormd. Alle kittens krijgen wormen en ze worden standaard dan ook op 3, 5, 7 en 9 weken leeftijd ontwormd.
- Er zijn maar 1 of enkele nestjes aanwezig. Als er meerdere nesten zijn (van verschillende rassen), moet u bedacht zijn op mogelijke malafide handel.
- Het hok en de dieren zijn schoon. De kittens zien er levendig en gezond uit, hebben heldere oogjes en een mooie vacht.
- De kittens groeien op in huis. Dit is zeer belangrijk voor de eerste socialisatie.
- Moederpoes is aanwezig. Er worden soms allerlei smoezen gebruikt om te verklaren waarom de moederpoes er niet is, trap hier niet zomaar in.
- De kittens zijn nieuwsgierig en de fokker kan u vertellen over de verschillende karakters en zal proberen een goede match voor u te vinden.
- De fokker geeft duidelijke informatie en gunt u de tijd om de kittens te bekijken en een beslissing te nemen. Ga niet over één nacht ijs en neem hiervoor echt de tijd.
- Neem de tijd om het koopcontract door te lezen. Wij komen de meest vreemde contracten tegen die bijvoorbeeld een bepaalde voeding verplichten of de fokker vrijstellen van aansprakelijkheid bij erfelijke aandoeningen. Deze zijn niet altijd volgens de wetgeving.
- Heeft u een goed gevoel bij de fokker? Indien u twijfelt, neem het kitten dan niet mee! Fokkers weten dat het heel lastig is om zo’n schattig kitten niet mee te nemen wanneer u op bezoek bent. Hier maken de malafide fokkers dan ook misbruik van.
Ons advies: Gebruik bovenstaande checklist en ga af op uw ‘onderbuikgevoel’
Centraal in de gezondheid van uw kitten staat de dierenartspraktijk. De dierenarts speelt een belangrijke rol in het gezond houden van uw kat en gelooft in het belang van een goede en vroege opvoeding van kittens. Ook regelmatige ontworming, vaccinatie, vlooienbestrijding, voeding en castratie/sterilisatie is belangrijk om uw kitten gezond te houden. Bij de eerste vaccinatie (op 9 weken leeftijd) zullen deze onderwerpen dan ook aan bod komen. Vraag ons gerust om advies.
Socialisatie
Katten hebben aan het begin van hun leven een unieke eerste socialisatiefase. Deze belangrijke periode in de opvoeding duurt tot het kitten ongeveer 12 weken oud is. Alles wat uw kat in deze periode meemaakt zal hij accepteren als normaal of natuurlijk. Daarom is het belangrijk dat u als kersverse eigenaar uw kitten al op jonge leeftijd zoveel mogelijk positieve ervaringen laat opdoen met andere volwassenen, kinderen, andere honden, katten, konijnen, etc.
Het voorkomen van probleemgedrag
Helaas komt probleemgedrag voor bij katten. Een groot deel van de gedragsproblemen kan voorkomen worden door een goede socialisatie. Veel problemen ontstaan doordat kittens te vroeg bij de moeder weggaan.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
[email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl