Weten honden altijd hoe ze moeten zwemmen?

Niet alle honden weten van nature hoe ze moeten zwemmen. Het is wel zo dat de meeste honden wel een natuurlijk instinct hebben om te paddelen en zichzelf boven water te houden. Dit is vooral het geval bij honden die van nature in het water leven, zoals de Labrador Retriever, de Golden Retriever en de Newfoundlander.

Hoe zwemmen honden?

Honden zwemmen door hun poten afwisselend te bewegen terwijl ze in het water zijn. Meestal beginnen ze met hun voorpoten en dan volgen hun achterpoten. Honden gebruiken ook hun staart om hun evenwicht te bewaren en te sturen in het water. Honden kunnen van nature goed zwemmen, maar het is belangrijk om te onthouden dat niet alle honden van water houden of automatisch weten hoe ze moeten zwemmen.

Welke hondenrassen kunnen van nature goed zwemmen?

Sommige hondenrassen zijn beter in zwemmen dan andere vanwege hun lichaamsbouw, vacht en temperament. Bijvoorbeeld, labradors en golden retrievers zijn vaak uitstekende zwemmers vanwege hun liefde voor water en hun zwemvaardigheden. Aan de andere kant hebben honden met korte poten en grote borstkassen, zoals bulldogs en teckels, vaak meer moeite met zwemmen vanwege hun lichaamsbouw. Sommige honden vinden zwemmen dan ook leuk, terwijl andere honden er niet van houden.

Mag mijn hond in koud water zwemmen?

Als het buiten warm genoeg is, kan het heel verfrissend zijn voor honden om in koud water te zwemmen. Sommige honden vinden het zelfs leuk om in ijskoud water te zwemmen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle honden even goed tegen kou kunnen. Sommige hondenrassen hebben een dikkere vacht dan andere en kunnen beter tegen koud water.

Als uw hond gezond is en regelmatig in koud water zwemt, is het over het algemeen veilig om uw hond in koud water te laten zwemmen. Houd er echter rekening mee dat het water te koud kan zijn als uw hond begint te rillen of te klappertanden. Zorg er ook voor dat u uw hond na het zwemmen goed afdroogt, vooral als het buiten koud is, om onderkoeling te voorkomen.

Mag ik samen met mijn hond zwemmen?

Dat hangt af van waar u wilt zwemmen en wat de regels daar zijn. Over het algemeen zijn er veel plaatsen waar honden niet zijn toegestaan ​​in zwemgebieden vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften. Als honden wel zijn toegestaan, moeten ze meestal aan de lijn worden gehouden en moet u ervoor zorgen dat uw hond goed wordt gesocialiseerd en getraind in het zwemmen om ongelukken te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond op tijd is ingeënt tegen ziektes die kunnen worden overgedragen in het water, zoals leptospirose.

 

Wanneer hebben honden een zwemvest nodig?

Honden hebben over het algemeen een zwemvest nodig wanneer ze in diep water worden gebracht. Ook in water met sterke stromingen, zoals bij het varen op een boot, kajakken, of tijdens het zwemmen in de oceaan of een rivier, is een zwemvest geen overbodige luxe. Een zwemvest kan helpen om de hond drijvende te houden en te voorkomen dat ze oververmoeid raken, waardoor ze veiliger zijn tijdens het zwemmen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat sommige honden betere zwemmers zijn dan andere. Sommige rassen, zoals bulldogs en basset hounds, hebben meer moeite om te blijven drijven en kunnen daarom eerder een zwemvest nodig hebben. Het is altijd verstandig om een zwemvest te gebruiken als extra voorzorgsmaatregel.

Zorg voor een veilige zwemomgeving voor uw hond

Het is dus zo dat niet alle honden van nature goede zwemmers zijn. En sommige honden hebben misschien wat extra begeleiding nodig om te leren zwemmen. Daarom is het belangrijk om uw hond altijd goed in de gaten te houden tijdens het zwemmen en te zorgen voor een veilige omgeving waarin hij kan zwemmen. Het is ook een goed idee om uw hond te laten wennen aan het water voordat u hem laat zwemmen. En begin in ondiep water en laat hem geleidelijk aan dieper water wennen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Inderdaad, niet alle honden kunnen zwemmen!

    Het is ook belangrijk om de hond, zeker die met een ondervacht goed af te drogen bij hoge temperaturen na het zwemmen. Ivm hitte shock of erger.