Corona virus bij hond en kat

Een veelgestelde vraag in onze dierenklinieken is of honden en katten ziek kunnen worden van een Corona virus. Het antwoord op deze vraag is: ja. Het antwoord op de vraag of honden en katten ook ziek kunnen worden van het “nieuwe Corona virus” is: nee. Hoe zit dat?

Het onschuldige Corona virus

Het Corona virus komt wereldwijd al heel lang veel voor. Corona virus is een verzamelnaam voor een hele groep virussen die allemaal uitsteeksels met een bolletje er op hebben, een kroontje (corona). Meestal geven deze virussen bij de mens geen of milde ziekte verschijnselen zoals een verkoudheid.

Het gevaarlijke Corona virus

Maar het Corona virus kan soms muteren en dan wel gevaarlijker worden. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij het Sars, Mers en nu het Corona virus (2019-nCoV) dat is uitgebroken in het Chinese Wuhan. Vooral de luchtwegen en longen kunnen hierdoor ernstig aangetast worden en je kunt er aan dood gaan. Opmerkelijk is dat bij zo’n mutatie een virus kan overgaan van de ene naar de andere diersoort.

Schubdier mogelijke overbrenger Corona besmettingen

Schubdier, nu verdacht als mogelijke bron van de Corona besmettingen.
Schubdier brengt Corona over op mens

In dit geval is het Corona virus in Wuhan overgebracht naar de mens door waarschijnlijk het schubdier, een “tussengastheer”; het nieuwe virus is dan ontstaan bij een ander dier, de vleermuis, en overgegaan op het schubdier en heeft via het schubdier vervolgens de mens bereikt. Vleermuizen zijn de bekende bron van Corona virussen.

Coronavirus besmettelijk voor kat en hond

Het nieuwe Corona virus uit Wuhan is niet besmettelijk voor kat en hond en andere dieren. Dit virus is alleen overdraagbaar van mens op mens, dus alleen mensen kunnen elkaar besmetten en elkaar ziek maken. Elk ziek mens besmet ruim 2 andere mensen en zo kan zonder ingrijpen een epidemie ontstaan onder de mensen. Dus niet onder de dieren. Er is dus geen enkele reden om honden en katten de deur uit te doen, zoals in Wuhan op gruwelijke wijze wel is gebeurd. Dieren hebben wel hun eigen Corona virussen waar ze ziek van kunnen worden. Zo kent de hond de canine Corona virussen en de kat de feline Corona virussen.

Een hond kent eigen Corona virussen

Eigen Corona virus bij hond en kat

De hond kan worden besmet met het canine Corona virus. Dit virus kan darmproblemen geven zoals braken en diarree en een verminderde eetlust. Bij de kat kan het feline Corona virus voorkomen. Ze kunnen hier ziek van worden en in het ergste geval kan dan FIP, feline infectieuze peritonitis, optreden. De kat vertoont dan evenwichtsproblemen, koorts en heeft vaak een bolle buik.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -25%
Zoolac Propaste
vanaf 22,43 € 16,83 €
Direct leverbaar
Gratis 16 Petpunten
Uw korting -10%
Zoolac Multipaste
vanaf 20,18 € 18,16 €
1-3 werkdagen
Gratis 18 Petpunten