Wormen bij hond en kat

Uw dier kan besmet worden met verschillende soorten wormen. De meest bekende worm in Nederland is de honden- of kattenspoelworm (Toxocara spp.). Andere wormsoorten die we in Nederland tegenkomen  zijn lintwormen, zweepwormen, haakwormen en de Franse hartworm.

Spoelwormen

De bekendste wormen in Nederland zijn de spoelwormen Toxocara spp. De volwassen dieren zien eruit als dunne ronde slierten en kunnen lijken op elastiekjes. Ze komen overal in de omgeving voor en een groot deel van de honden en katten in Nederland raakt besmet. Lees hier meer.

Lintwormen

Lintwormen zijn lange platte dunne wormen die uit verschillende ‘stukjes’ (segmenten) bestaan. Een segment kan soms lijken op een rijstkorrel. Er bestaan verschillende soorten lintwormen, zoals Dypilidium caninumTaeniae spp en Echinococcus multilocularis (vossenlintworm). De meeste infecties met lintwormen verlopen zonder symptomen, al wordt soms wel jeuk bij de anus gezien (‘sleetje rijden’).

Volwassen lintwormen leven in de darm van honden en katten. De eitjes komen in de omgeving terecht en worden opgenomen voor de zogenaamde ‘tussengastheren’, zoals vlooien of muizen. In die tussengastheren ontwikkelt de lintworm zich tot een ‘blaasworm’.  Wanneer een hond of kat zo’n tussengastheer opeet, komt hieruit weer een lintworm. Zorg dus voor een goede vlooienbestrijding. Rauw vlees voeding vormt eveneens een risico op het krijgen van lintwormen.

Zweepwormen

De zweepworm, ook wel kennelworm of Trichuris vulpis genoemd, leeft in de darm en kan bloederige en slijmerige ontlasting veroorzaken. De eieren zijn zeer besmettelijk en kunnen lang in de omgeving aanwezig blijven.

Haakwormen

Ook de haakwormen Uncinaria stenocephala en Ancylostoma caninum komen overal voor. Ze kunnen (bloederige) diarree en in meer ernstige gevallen vermagering veroorzaken.

Franse hartworm

De Franse hartworm is een andere naam voor de worm Angiostrongylus vasorumIn tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt deze niet alleen in Frankrijk voor. Ook in Nederland kan een hond besmet raken met deze worm. De worm leeft in het hart en de bloedvaten van de longen en kan leiden tot ernstige longproblemen.

Meer informatie

Voor onafhankelijke informatie over parasitaire infecties bij huisdieren kunt u terecht op de website van het ESCCAP. Dit is een Europese organisatie van parasitologen die richtlijnen uitbrengt om u te helpen de juiste strategie te kiezen voor uw dier. Kijk op http://www.esccap.eu/nl/diereigenaar/welkom voor meer informatie.

Wat is ons advies?

Laat 4x per jaar de ontlasting van uw hond nakijken op wormen. Zo voorkomt u dat uw dier onnodig ontwormd wordt. Wilt u dit liever niet? Ontworm uw hond of kat dan meerdere keren per jaar met een ontwormingsmiddel dat werkt tegen zowel spoel- als lintwormen, zoals Milbemax®Drontal®Dolthene® of Vitaminthe®. Wij helpen u graag met een passend advies voor uw dier. Het algemene advies luidt:

Adviezen voor honden- en katteneigenaren

 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne (handen wassen)
 • Laat honden niet uit op plaatsen waar kinderen spelen of, nog beter, deponeer de ontlasting in de grijze vuilniscontainer. Dek de zandbak af.
 • Laat katten hun behoefte doen in een kattenbak.
 • Verwijder ontlasting die aan de haren van de dieren blijft hangen.
 • Verschoon regelmatig de ligplaatsen van honden en katten.
 • Honden en katten moeten minimaal 4x per jaar worden ontwormd. De aandacht moet hierbij vooral gericht zijn op de behandeling van het jonge dier en zogende dieren.

Algemeen behandelingsadvies

Voor honden:

 • Pups moeten worden ontwormd tegen spoelwormen op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken.
 • Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
 • Ontworm zogende teven tegelijk met de pups.
 • Het behandelen van de teef voor het jongen, zoals vaak wordt geadviseerd, heeft geen zin.
 • Alle andere honden moeten 4 keer per jaar worden ontwormd (te bestellen bij Dierapotheker.nl).

Voor katten: 

 • Ontworm kittens op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken tegen spoelwormen. Daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
 • Ontworm zogende poezen tegelijk met de kittens.
 • Ontworm alle andere katten 4 keer per jaar (te bestellen bij Dierapotheker.nl).

Ontwormingsadvies

Pups  Op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, vervolgens maandelijks tot half jaar leeftijd
Kittens  Op 3, 5 en 7 weken leeftijd, vervolgens maandelijks tot half jaar leeftijd
Teef/Poes  Tegelijk met de zogende pups/kittens
Overige dieren  Minimaal 4x per jaar

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Anderen lazen ook ons artikel over wat vertelt de poep van mijn hond
en meer artikelen over wormen bij dieren

Tags: Wormen, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.