Te snel werkende schildklier, hyperthyreoïdie, kat

Wat is hyperthyreoïdie? Hyperthyreoïdie wordt ook wel een ‘te snel werkende schildklier’ genoemd. De schildklier maakt dan teveel schildklierhormoon (T4) aan en zorgt voor een versnelde stofwisseling. Het komt vooral voor bij oudere katten. De oorzaak is meestal een tumor van de schildklier.

Wat zijn de symptomen?

Katten zullen vaak afvallen, ondanks een (zeer) goede eetlust. Daarnaast zien we veel drinken en plassen, braken, diarree, een mottige vacht en/of gedragsveranderingen. De kat kan dan bijvoorbeeld voorkeur hebben voor koelere plekken in huis, zoals de tegelvloer. Soms worden katten juist slomer en zwakker. Door de versnelde stofwisseling en vaak verhoging van de bloeddruk kunnen andere organen ook aangetast worden. Zo kunnen nierproblemen, leverproblemen en oogafwijkingen optreden.

Hoe stellen we de diagnose?

Soms is een vergrote schildklier te voelen. Met bloedonderzoek kan de diagnose worden bevestigd. Ook kan bloed- en urine onderzoek extra informatie geven over de nierfunctie en kan de bloeddruk worden gemeten. Scintigrafie (radioactieve scan) is een kostbare maar mooie methode om precies in beeld te krijgen waar het afwijkende schildklierweefsel precies zit. Dit heeft invloed op de behandeling. Voor een dergelijke scan zult u worden doorverwezen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor de behandeling. Met medicijnen kan de productie van schildklierhormoon worden geremd. De kat zal dan levenslang dagelijks tabletjes moeten krijgen. Bij katten waar het geven van tabletten onmogelijk is, kan behandeld worden met een speciale oorzalf. Dit moet speciaal op recept worden gemaakt, is niet geregistreerd, is niet eenvoudig te verkrijgen en mag alleen in uiterste gevallen worden ingezet. Als de juiste dosering van de medicijnen is gevonden, zal de kat zich snel weer goed voelen. Er zullen regelmatig controles van de bloedwaarden nodig zijn. De medicijnen doen echter niets aan de oorzaak! Naast medicijnen kan ook worden gekozen voor chirurgie of een behandeling met radioactief jodium. Beiden doen echt iets aan de oorzaak en de kat zal daarna meestal geen medicijnen meer nodig hebben! Opereren wordt niet heel vaak gedaan, aangezien het afwijkende schildklierweefsel niet altijd goed bereikbaar is en bij de operatie de bijschildklieren beschadigd kunnen raken. Behandeling met radioactief jodium heeft vaak de voorkeur. Deze behandeling kan alleen maar op enkele daarvoor speciaal uitgeruste klinieken in Nederland/België worden uitgevoerd. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een radioactieve stof zal de kat enkele dagen opgenomen moeten worden. Dit is een kostbare ingreep, maar omdat de schildklierfunctie volledig herstelt, is deze behandeling op lange termijn mogelijk goedkoper. De laatste optie is om de kat speciaal dieetvoer te geven (y/d thyroid care van Hill’s). Dit zal de hormoonproductie remmen. Het nadeel is dat de kat echt niets anders mag eten. Het is dus niet geschikt voor buitenkatten die wel eens een prooi vangen of bij de buren eten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.