Dierentips - Paardengebit

Geplaatst op 21-02-2019

Paardengebit

Het huidige gebit van mens en dier is ontstaan door miljoenen jaren van evolutie. Mensen gaan elk jaar naar de tandarts voor controle van hun gebit. Gebitsverzorging bij het paard heeft echter lange tijd te weinig aandacht gehad. Terwijl een jaarlijkse controle veel problemen zou kunnen voorkomen voor u en uw paard!

Gevolgen van gebitsproblemen

Gebit paard

Problemen die veelvuldig voorkomen uit een afwijkend gebit zijn o.a.:

  • Verhoogde gevoeligheid voor koliek. Denk hierbij bijv. aan verstoppingskoliek door het ophopen van slecht gekauwd ruwvoer.
  • Diarree door afwijkende vertering van slecht gekauwd voedsel.
  • Vermagering doordat het dier het voer niet op eet (i.v.m. pijn) of proppen maakt en dus te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Maar ook doordat het dier het opgenomen voedsel onvoldoende verkleint en dus onvoldoende beschikbaar kan maken voor de vertering.
  • Rottende geur uit de mond of stinkende neus uitvloeiing.
  • Rijtechnische problemen zoals het bit niet in willen, scheve hoofdhouding tijdens het rijden, schudden of zwaaien met het hoofd, vastzitten of vasthouden aan één kant (geen stelling willen nemen) of het niet in verzameling willen.

Vragen?

Fleur Kloppenberg geboorte veulen

Fleur Kloppenberg, dierenarts paard, off. certificaat gebitsbehandeling

De beste producten voor uw paard
Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0