Neem ik mijn kat mee op vakantie?

Of u uw kat wel of niet mee moet nemen op vakantie hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het type vakantie, de bestemming en de persoonlijkheid van uw kat. Over het algemeen vinden de meeste katten het niet prettig om van hun vertrouwde omgeving te worden weggehaald. Dus is het vaak beter om uw kat thuis te laten als u op vakantie gaat.

Overwegingen om uw kat wel of niet mee te nemen op vakantie

 1. Persoonlijkheid van uw kat: Sommige katten zijn avontuurlijk en vinden het niet erg om nieuwe omgevingen te verkennen, terwijl andere katten erg gesteld zijn op hun vertrouwde omgeving en gehecht zijn aan hun territorium. Als uw kat erg gestresst raakt door veranderingen, is het wellicht beter om hem niet mee te nemen.
 2. Reisafstand: De afstand van de reis kan van invloed zijn op hoe comfortabel uw kat zal zijn. Korte reizen in de auto zijn meestal beter te verdragen dan lange, stressvolle reizen.
 3. Vervoersmiddel: De manier van reizen kan een verschil maken. Katten voelen zich meestal meer op hun gemak in hun eigen draagmand in een auto dan in het laadruim van een vliegtuig.
 4. Accommodaties: Niet alle accommodaties zijn huisdiervriendelijk. Als u van plan bent om in hotels of vakantiehuizen te verblijven, moet u ervoor zorgen dat huisdieren zijn toegestaan.
 5. Veiligheid: Het is essentieel om de veiligheid van uw kat te waarborgen tijdens het reizen. Zorg ervoor dat u de juiste reisbenodigdheden (check het LICG) hebt, zoals een goedgekeurde transportbox, een tuigje en een lijn, om te voorkomen dat uw kat ontsnapt.
 6. Kattenoppas of pension: Als u besluit om uw kat niet mee te nemen, overweeg dan om een betrouwbare kattenoppas in te huren of gebruik te maken van een gerenommeerd kattenpension.

Ik neem mijn kat mee op vakantie

Kat rekt zich uit op strand op vakantie
 • Als u toch besluit uw kat mee te nemen, zorg er dan voor dat u goed voorbereid bent en dat de bestemming katvriendelijk is.
 • Neem een geschikte transportkooi of reistas mee om uw kat veilig te vervoeren.
 • Breng vertrouwde spullen van thuis mee, zoals dekens, speelgoed en voerbakjes, om uw kat gerust te stellen.
 • Zorg voor een comfortabele en rustige plek in de accommodatie waar uw kat kan ontspannen.
 • Houd uw kat binnen en gebruik een tuigje en riem als u de kat naar buiten wilt laten gaan.

Ik laat mijn kat thuis als ik op vakantie ga

Kat ligt lekker languit op tapijt thuis
 • Als u uw kat thuis laat, zorg dan voor een betrouwbare verzorger die dagelijks langskomt om eten te geven, water te verversen, de kattenbak schoon te maken en wat speeltijd te bieden.
 • Geef de verzorger een noodnummer voor het geval er zich problemen voordoen.
 • Laat voldoende voer en andere benodigdheden achter, zodat de verzorger alles bij de hand heeft.
 • Als uw kat gevoelig is voor eenzaamheid, overweeg dan om een kattenoppas te regelen die langere tijd bij uw kat kan blijven om gezelschap te houden.
 • Als alternatief zou u kunnen overwegen om uw kat tijdelijk bij familie of vrienden onder te brengen, of gebruik te maken van een professioneel kattenpension.
 • Zorg er altijd voor dat de oppas bekend is met de behoeften en het gedrag van uw kat.

Kies altijd voor het beste voor uw kat

Kat wordt lekker gekroeld thuis

Het is belangrijk om de beslissing te nemen op basis van wat het beste is voor de gezondheid en het welzijn van uw kat. In het algemeen kan reizen stressvol zijn voor katten, en het is essentieel om hun welzijn voorop te stellen. Als u denkt dat de reis te belastend zou zijn voor uw kat, is het waarschijnlijk beter om hem thuis te laten en geschikte zorg te regelen. Vergeet niet dat katten gewoontedieren zijn en zich meestal het prettigst voelen in hun vertrouwde omgeving.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle, dierenarts

Categorie: Vakantie - Zomer, Kat
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.