Najaarstips voor uw hond

Misschien denkt u nog met enige heimwee terug aan de zwoele zomeravonden, maar de zomer is nu toch echt voorbij en de  blaadjes vallen al weer volop. Niets is nu heerlijker dan lange wandelingen door herfststormen terwijl de bladeren om ons heen flink opdwarrelen. Met een paar kleine maatregelen is de herfst één van de heerlijkste seizoenen voor zowel het baasje als de hond.

Veiligheid

Met het invallen van de herfst, is het ‘s ochtends later licht en vallen de avonden ook weer een stuk vroeger. Grote kans dat u in het donker met uw hond over straat moet. Zien en gezien worden is dan van belang. Er zijn verschillende lampjes verkrijgbaar die u aan de halsband kunt bevestigen. Nog beter is een reflecterende halsband en riem of een reflecterend hesje. Er zijn zelfs reflecterende riemen met een ingebouwde lamp op zonne-energie. En vergeet ook zeker niet zelf een reflecterend hesje aan te doen.

Kou

De meeste honden kunnen prima tegen de kou. En hoe koddig het ook kan uitzien, deze honden moet je ook zeker geen jas aantrekken als ze mee naar buiten gaan. Het is zelfs slecht voor hun vacht en hun weerstand. En als u samen flink doorstapt tijdens de wandeling kunnen de meeste honden zichzelf prima op temperatuur houden. Uitzonderingen zijn honden die geen ondervacht hebben, honden met een dunne beharing, zieke of oude honden en puppy’s. Deze honden kunnen meer moeite hebben zichzelf warm te houden en dan kan soms  een dekje baat bieden. Als u hierover twijfelt overleg dan met uw fokker of dierenarts.

Vieze modderpoten

Lekker stappen door de regenplassen en over modderige bospaden. Vervolgens lekker moe thuiskomen, modderschoenen uit en met de pantoffeltjes aan voor de kachel. Helaas is dat niet zo’n goed idee als het gaat om de modderpoten en natte vieze vacht van uw hond.

Van het merk Doggy Dry hebben we verschillende producten in ons assortiment die het vocht en de viezigheid meer dan goed absorberen. Dit varieert van speciale absorberende handdoeken tot  absorberende matten. Deze matten kunt u als droogloopmat gebruiken maar u kunt de mat ook als absorberend bed gebruiken en uw hond even lekker laten drogen in de gang. Maar wil de hond ook zijn plekje naast u bij de kachel dan is de hondenbadjas van snel absorberende microfiber misschien een goed idee.

En af en toe komt u er niet onderuit om uw hond een flinke wasbeurt te geven. Gebruik dan wel altijd een speciale hondenshampoo. Humane shampoo heeft een heel andere zuurgraad en is slecht voor de hondenhuid en kan zelfs tot allergieën leiden. 

Rui

Helaas valt er niet aan te ontkomen; in het najaar gaan de meeste honden flink in de rui om hun zomervacht te verwisselen voor hun wintervacht. Ga niet meteen in de weer met borstels want als u te vaak borstelt of de verkeerde borstels gebruikt doet u meer kwaad dan goed voor de vacht. Het beste is een uitgebreid bad. Laat de vacht lekker weken in een goede hondenshampoo en crèmespoeling. Als u de vacht daarna droog blaast met een föhn (niet te heet!) bent u de meeste haren al kwijt. En tja, elke hondenliefhebber neemt die paar haren met liefde op de koop toe.

Weerstand

Honden hebben een natuurlijke weerstand en een hond in goede conditie kan de meeste infecties makkelijk weerstaan, ook in de herfst en de winter.

Maar net zoals bij ons mensen,  kan het najaar de weerstand van onze honden flink op de proef stellen. Weersveranderingen en ook de rui kunnen een aanslag zijn. Maar ook andere factoren zoals stress, ouderdom, ziekte of slechte voeding kunnen de natuurlijke weerstand verminderen. En met een verminderde weerstand is uw hond vatbaarder voor infecties. De eerste symptomen van een verminderde weerstand uiten zich meestal in vacht- en huidproblemen. In die situatie kan het zeker geen kwaad om uw hond een handje te helpen. Zo zijn er verschillende supplementen om de weerstand van uw hond te ondersteunen.

Gewrichtsproblemen

Honden die vaak echt last ondervinden van het gure en natte najaar zijn de wat oudere honden met gewrichtsproblemen (artrose). Laat deze honden niet op een koude vloer liggen maar geef ze een lekker warm plekje uit de tocht. Nog beter is een speciaal orthopedisch hondenkussen dat een goede ondersteuning geeft. Het is belangrijk om de gewrichten in beweging te houden door regelmatige korte wandelingen te maken aan de riem. Hierdoor blijven de gewrichten soepel en worden de gewricht-ondersteunende spieren verstevigd.

U kunt deze honden ook een extra steuntje in de rug geven met glucosamine-supplementen of speciaal voer.  Voor honden met artrose zijn verschillende speciale dieetvoeders verkrijgbaar waarmee zeer goede resultaten worden bereikt:

-Met Hills Prescription Diet J/D wordt in de meeste gevallen binnen 3 weken al een verbetering in de mobiliteit gezien. Hills J/D is verkrijgbaar als brok en blikvoer. Voor honden met artrose en overgewicht is er Hill’s Prescription Diet Metabolic Plus Mobility. Dit voer heeft dezelfde goede eigenschappen op het gebied van mobiliteit en vermindert daarnaast het gewicht met gemiddeld 13% binnen 60 dagen. Als de hond eenmaal op het juiste gewicht is kunt u voor onderhoud Hill’s Metabolic + Mobility gebruiken.

-Ook Royal Canin heeft een speciaal voer voor honden met artrose met zeer goede ervaringen; Royal Canin Hond Mobility.  Dit voer heeft een laag caloriegehalte waardoor uw hond makkelijker op het juiste gewicht blijft.  Royal Canin Hond Mobility is ook verkrijgbaar als blik- en droogvoer.

-En nu mogen wij u ook het premium veterinaire dieetvoer van Purina Pro Plan voor de gewrichten van uw hond aanbieden: Purina Pro Plan Veterinary Diets JM Joint Mobility.

Vlooien en teken ook in het najaar

En denk niet dat u nu af bent van de vlooien en teken, want dan kunnen zowel uw hond als uzelf zeer onaangenaam verrast worden. Om vlooien de baas te zijn moet u toch echt het hele jaar preventief behandelen tegen vlooien. En teken worden actief vanaf ongeveer 7°C, maar door onze milde winters zijn ze vaak het hele jaar rond actief.

Wij wensen u een heerlijke herfst!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Winter, Hond
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: