Mijten bij honden

Wat zijn mijten?

Mijten zijn spinachtige ectoparasieten die meestal met het blote oog niet te zijn omdat ze in de oppervlakkige of diepere lagen van de huid zitten.

Er zijn verschillende soorten mijten maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze in meer of mindere mate jeuk veroorzaken bij uw hond. Wat weer leidt tot huidschilfers, ontstekingen en haaruitval.

Hoe kunnen we aantonen dat uw hond mijten heeft?

Oppervlakkige mijten kun je vaak al aantonen met een oppervlakkig afkrabsel van de huid of met een plakband techniek waarna de verzamelde huidschilfers onder de microscoop worden bekeken. De mijten die dieper in de huid zitten worden met een dieper afkrabsel van de huid onder de microscoop aangetoond.

De meest voorkomende mijten

  • De cheyletiella mijt is een oppervlakkige vachtmijt. Het veroorzaakt meestal milde jeuk klachten en een schilferige vacht. Meestal bevindt het zich aan de rugzijde van uw hond. Het is besmettelijk voor andere honden en hoewel de honden cheyletiella gastheer specifiek is, is het raadzaam alle dieren in huis te behandelen. Behandeling bestaat meestal uit een spot-on in de nek met een middel geregistreerd voor deze aandoening. Het is echter ook belangrijk de omgeving te behandelen met een antiparasitaire spray en alles wat wasbaar is te wassen bij 60 graden. Hoewel de kans klein is kunnen eigenaren ook huidklachten krijgen. Deze gaan meestal vanzelf over wanneer het dier wordt behandeld. Echter heeft u zelf klachten neem contact op met uw huisarts.
  • De Demodex mijt of wel puppyschurft zit dieper in de huid ter hoogte van de haarzakjes. Deze mijt kan erge jeuk veroorzaken maar ook vaak geen jeuk klachten. De klachten beginnen meestal bij het hoofd met kale plekken o.a. rondom de ogen daarna poten, romp en nek.
    Demodex komt meestal voor bij jonge dieren of oudere dieren met een slechte weerstand. Het kan besmettelijk zijn voor andere honden maar niet voor de eigenaar. Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling. Elke hond en elke situatie is anders. Vraag gerust uw dierenarts om advies.
  • Sarcoptis mijt of schurft bevindt zich ook in de diepere lagen van de huid en veroorzaakt zeer heftige jeuk bij honden. Vaak zo erg dat ze alleen maar willen krabben en zelfs gaan afvallen. Klachten beginnen vaak ook bij het hoofd gebied maar verspreiden zich snel naar het gehele lichaam.

Schurft komt niet veel voor in Nederland, maar wel bij zwerfdieren in het buitenland. Omdat deze dieren nu ook vaker via stichtingen hier naar toe komen wordt het nu wat vaker gezien. Het is zeer besmettelijk voor andere honden. Behandeling bestaat o.a. met een spot-on behandeling bv Stronghold en antibacteriële shampoo voor de huid infecties. Tevens moet de omgeving van de hond goed schoongemaakt worden. Deze mijten zijn gastheer specifiek maar kunnen tijdelijk eigenaren besmetten, meestal gaan de huid klachten vanzelf weer weg wanneer het dier wordt behandeld. Bij twijfel neem contact op met uw huisarts.

  • Oormijten kun je gemakkelijk zien met een otoscoop. Ze zien er uit als kleine witte spinnetjes. Het komt vooral voor bij puppy’s en veroorzaakt meestal matige jeuk en veel zwarte/bruine oorsmeer. Het is besmettelijke voor andere dieren. Oormijten zijn echter goed te behandelen met een spot-on in de nek tegen oormijten evt. in combinatie met een antiparasitaire oorzalf. Het is het beste om alle dieren in huis te behandelen ook al hebben ze geen klachten. Deze mijten zijn niet besmettelijk voor de eigenaar.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Verzorging, Vlo en Teek, Hond
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.