Maligne lymfoom bij de kat

Wat is een maligne lymfoom?

Lymfoom is een van de meest voorkomende tumoren bij katten. Het is ook wel bekend als lymfeklierkanker. Het kan op alle leeftijden en bij alle rassen voorkomen. Het kan worden veroorzaakt door de kattenvirussen FIV en Felv, beter bekend als kattenaids en kattenleukemie. Veel vaker zien we dat de ziekte spontaan ontstaat. Er zijn verschillende varianten van lymfoom, waarbij de tumoren in de maag en darmen het meeste voorkomen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen hangen af van de plek waar de tumoren zich bevinden. Veel voorkomend zijn: afvallen, minder eetlust, sloomheid, braken, diarree, hoesten en benauwdheid

Hoe stellen we de diagnose?

Soms ontdekken we met onderzoek vergrote lymfeknopen of een massa in de buik. Ian andere gevallen ontdekken we een massa bij het maken van een echo of röntgenfoto. De diagnose wordt gesteld door met een naaldje biopten te nemen en te onderzoeken onder de microscoop. Dit is vrijwel pijnloos en kan gewoon bij de wakkere kat plaatsvinden. Soms is het nodig dat een groter stukje weefsel wordt onderzocht. Met bloedonderzoek kunnen we testen op FIV en FeLV.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling. De meest effectieve behandeling is chemotherapie. In tegenstelling tot bij mensen, hebben maar weinig katten (±5%) last van bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree of haaruitval. Deze therapie kost wel tijd en geld en vaak zie je dat de tumor na verloop van tijd weer terugkomt. Andere mogelijkheden zijn behandeling met prednison, L-asparaginase en eventueel chirurgie of bestraling. Omdat het per kat sterk verschilt, gaan we hier niet verder op in.

Wat is de prognose?

De levensverwachting hangt onder andere af van het soort lymfoom. Zonder behandeling is de verwachte levensduur nog 4 tot 8 weken. Met chemotherapie is de verwachting gemiddeld 6 tot 9 maanden. Ongeveer 20% van de katten leeft langer dan 1 jaar.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

 

Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Kanker, Kat
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Heeft mijn kat lymfoom

    Mijn kat haar achterste poten willen al een tijdje niet meer mee. Ze neemt Prednison en dan kan ze terug verder bewegen en redelijk normaal lopen.
    Neemt ze dit niet dat plast ze in huis en sleept ze haar achterpoten over de grond.
    Haar bloedresultaten zijn normaal, hart is ook normaal, echo genomen en buik en blaas ook normaal. Ze heeft ook een ct-scan gehad en aan haar beenderen is ook niets te zien. Poten voelen warm, kat eet normaal en drinkt normaal. Dus wat kan het zijn?
    Kunnen we lymfoom dan uitschakelen?
    Een mri is nog niet gebeurd en weten ook niet of dit nog veel resultaat kan meebrengen? Dus we weten niet echt wat ons beestje nu heeft … er is iets … maar wat? Ze leeft nog redelijk normaal en aanvaard nog heel wat knuffels. Help!
    Wij weten niet wat we nog kunnen doen.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: