Maakt een probioticum mijn hond of kat beter?

Ook voor uw huisdier is het prettig wanneer hij of zij dagelijks een mooie hoop ontlasting kan produceren. Dat betekent dat de darmen de voeding goed verteren. Van levensbelang voor een vitale hond en een vitale kat. Wanneer uw huisdier niet zo’n mooie hoop ontlasting, zeg maar gewoon slechte ontlasting produceert, dan is het zaak dit snel op te lossen. Probiotica blijken steeds vaker hierbij te kunnen helpen. Over het hoe en waarom van probiotica leest u hier meer.

Probiotica sowieso gezond voor uw huisdier?

Probiotica, als die ergens in zitten, dan zal het wel gezond zijn voor mijn huisdier. Geldt voor ons mensen toch ook? Met name bij voerveranderingen, slechte ontlasting, een nieuw huis voor een pup en vakantie en reisstress worden probiotica steeds meer ingezet. Voegen probiotica dan werkelijk wat toe en wat zijn probiotica eigenlijk?

Zijn probiotica lekker voor dieren?

Probiotica kunnen worden gegeven als pasta, pil of poeder. Ook zijn er voeders waarin de probiotica al verwerkt zijn. Wanneer u een probioticum als pasta geeft, dan wordt het nogal eens een knoeiboel. En een hond en zeker een kat een pilletje geven is niet altijd succesvol. Daarom is een poeder vaak de gemakkelijkste manier van geven. Een probioticum poeder kunt u gemakkelijk mengen met het voer. Zeker door het natvoer. Maar ook door het droogvoer kan een probioticum gegeven worden. Zeker als het smaakverhogend werkt. Zo leert de ervaring dat met name katten en puppy’s de FortiFlora van Purina echt lekker vinden.

100 biljoen darmbacteriën

In de darm van mens en dier leven en werken vele micro-organismen samen, waaronder bacteriën. En daar zijn er veel van in de darm. Om u een idee te geven:

 • Uw huisdier bestaat uit zo’n 10 biljoen lichaamscellen.
 • Het aantal bacteriën in de darm van uw huisdier is nog een factor 10 hoger (geldt ook voor ons mensen).
 • Om die bacteriebevolking in de darm in toom te houden is het dus van belang dat er een juist evenwicht is tussen goede en kwade bacteriën.

  Is die harmonie aanwezig dan kan ook een overvloed aan kwade bacteriën, bijvoorbeeld door bedorven voer te eten, moeiteloos worden opgevangen.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende microbiologische voedingssupplementen. Probiotica hebben na inname invloed op het microbiële evenwicht in de darm van uw huisdier en zorgen zo veelal voor een verbetering van de darmwerking en ondersteunen daardoor mogelijk de algehele gezondheid van uw huisdier. Onder ons gezegd, probiotica zijn eigenlijk gewoon een stelletje levende goede bacteriën die de gezonde balans van de darmmicroflora kunnen herstellen.

Wanneer geeft u uw hond of kat probiotica?

Ontstaat er een tekort aan goede bacteriën dan is lijden in last. De tekenen van een microbiële onbalans bij hond en kat zijn dunne ontlasting (diarree) en winderigheid, maar ook schimmelinfecties en algehele malaise. Microbiële onbalans kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren:

 • Plotselinge veranderingen in het dieet
 • Verlatingsangst
 • Langdurig antibioticagebruik
 • Stressvolle ervaringen zoals verhuizen naar een nieuw huis voor een pup
 • Vakantie en reisstress

Dit zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom u als eigenaar een kuur met probiotica voor uw hond of kat kan overwegen. Er zijn veel probiotische preparaten verkrijgbaar en ze zijn niet allemaal van hoge kwaliteit en wetenschappelijk onderzocht. Uw dierenarts is uiteraard de aangewezen persoon om u hierbij van het juiste advies te voorzien.

 

Wat zijn de beste probiotica voor hond en kat?

Wanneer uw dierenarts probiotica adviseert voor de gezondheid van uw hond of kat, dan zijn er verschillende soorten en merken probiotica beschikbaar. Ook de toedieningsvorm van de probiotica verschilt:

 • Tabletten
 • Chews
 • Voedselspray
 • Poeder (zoals Purina Pro Plan Fortiflora® voor de hond en Purina Pro Plan Fortiflora® voor de kat)

Vaak wordt een poeder over het voer het gemakkelijkst opgenomen door hond en kat.

Purina Pro Plan Canine Fortiflora® Probiotica voor hond en kat

Het op peil houden van de juiste darmgezondheid van uw huisdier staat altijd voorop. Een gezond en uitgebalanceerd voer én volop lichaamsbeweging zijn daarvoor ook voor uw huisdier de beste garantie. En daarbij kunnen probiotica mooi een handje helpen.

Pro Plan Fortiflora


Als u op zoek bent naar een handige manier om uw hond probiotica aan te bieden, kijk dan eens naar Purina Pro Plan Canine Fortiflora®. Het Fortiflora® poeder wordt geleverd in zakjes die gemakkelijk eenmaal per dag over het voer van uw hond kunnen worden gestrooid. Dit voedingssupplement is ontwikkeld voor zowel volwassen honden als puppy’s en bevat de melkzuurbacteriën Enterococcus Faecium om de darmgezondheid en de microflora balans te ondersteunen. Er is ook voor katten een Purina Pro Plan Feline Fortiflora® beschikbaar.


Mogen puppy’s probiotica?

Ja, dierenartsen kunnen voor puppy’s adviseren om speciaal geformuleerde probiotica voor honden te nemen. Deze kunnen van betekenis zijn, ook voor jonge pups. Het leven van een puppy zit vol met nieuwe ervaringen en veranderingen in het dieet en puppy angst kan leiden tot dunne ontlasting of andere spijsverteringsproblemen. Ook al verandert u het dieet van uw pup geleidelijk, toch kunnen soms spijsverteringsproblemen het gevolg zijn. Dit is waar probiotica van pas kunnen komen.

Is yoghurt een goed probioticum voor honden?

Yoghurt staat erom bekend dat het ons mensen de goede darmbacteriën kan geven die we nodig hebben. Honden hebben een ander spijsverteringsstelsel dan mensen en yoghurt heeft dan ook een andere impact. Yoghurt is niet giftig voor honden en zolang u het met mate en ongezoet aanbiedt, zouden de meeste honden er af en toe van moeten kunnen genieten. Yoghurt bevat echter lactose dat bij sommige honden spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, dus begin met af en toe een klein beetje en stop direct bij dergelijke problemen.

Op vakantie met uw huisdier zonder stress

Heerlijk toch? Lekker op vakantie gaan om even te ont-stressen. Vaak duurt het een paar dagen, maar dan zijn we vrijwel helemaal los van de dagelijkse sleur en werkzaamheden thuis. Voor uw huisdier is dat anders. Uw hond of kat voelt vaak van te voren al aan dat er iets gaat gebeuren. Wanneer het dan werkelijk zo ver is en uw hond of kat wordt met de bagage in de auto ingeladen dan is er al sprake van een zekere stress. Of u nu uw huisdier naar een kennel of vakantie adres brengt of dat hij lekker mee mag op vakantie, het zijn en blijven spannende momenten.

Probioticum FortiFlora van Purina

Uiteraard helpt het wanneer u wat extra aandacht geeft, maar het kan ook helpen om rondom dit moment probiotica aan uw trouwe huisgenoot te geven. Veel Nederlandse en Belgische dierenartsen adviseren dan ook om het probioticum FortiFlora van Purina rondom dit vakantie en reismoment aan uw huisdier te geven.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs Robin Holle Dierenarts Dierapotheker

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Spijsvertering, Hond, Kat
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • mijn kat lust de probiotica van purina niet en gaat er van overgeven

  zijn er ook pillen met probiotica

 • Greenfield capsules

  Goedendag F Walraven,

  wat vervelend dat uw kat er van moet overgeven. De meeste probiotica zijn er inderdaad in poedervorm. Greenfields Probiotics is er ook in een capsule vorm voor de hond: https://www.dierapotheker.nl/Greenfields-Probiotics-Hond-60-Capsules
  Er zijn ook speciale voeders met prebiotica. Dat is misschien een optie voor uw kat? Bijvoorbeeld: https://www.dierapotheker.nl/purina-pro-plan-veterinary-diets-feline-en-gastrointestinal-kattenvoer-5-kg?sqr=probiotica

 • Vraagje

  Ik geef sinds kort probiotica in poeder vorm nav dit artikel. Nou eet mijn hond met dit warme weer vaak pas 's avonds, kan het kwaad als het poeder dan al vanaf 's ochtends over zijn brokjes ligt? En dat hij dan dus relatief snel z'n tweede maaltijd met probiotica weer krijgt? Alvast bedankt voor uw reactie

 • Goede vraag Michelle

  het is altijd beter om de gift van probiotica gelijkmatig over de dag te verdelen. Het kan geen kwaad om het eenmalig te geven, maar 2x per dag met een gelijk interval verdient de voorkeur.
  Groet van ons allen, team Dierapotheker

 • Is probiotica zinvol bij een kat met Tritrichomonas?

  Onze kater, Burmees, heeft tritrichomonas foetus en heeft 2 kuren Ronadizol gehad. Er is wel wat verbetering, maar niet significant. Als brokje krijgt hij Hill's Biome. Wij hadden ons erbij neergelegd dat hij er niet vanaf komt, totdat ik dit als. De vraag is zou probiotica hier ook nuttig kunnen zijn? Door de Ronadizol heeft zijn darmflora waarschijnlijk ook al schade opgelopen?

 • Een logische vraag

  Beste GM van den Broek,

  in aanvulling op een Ronidazol kuur moet de darmflora zich inderdaad weer herstellen. Het Hill's Biome voer zal daar zeker aan mee werken.

  Fortiflora bevat de melkzuurbacterie Enteroccus faecium (SF 68), in een concentratie waarvan is aangetoond dat het de intestinale gezondheid en microflorabalans bij honden helpt ondersteunen. Fortiflora kan dan ook zeker van waarde zijn na een dergelijk Ronidazol kuur voor het darmherstel.

  Beterschap voor uw kat en een groet van ons gehele team.

 • Teveel eiwitten en vet

  Ik heb de probiotica geprobeerd op aanraden van mijn dietenarts . Mijn hond eet hypoallergeen en kan er dus niet tegen .
  Ze was er heel ziek van .