L-Glutamine voor herstel van het dier

 

Bij herstel van uw dier is L-Glutamine het belangrijkste aminozuur. Door sportende mensen wordt het veel gebruikt om het herstel na inspanningen te bevorderen. Herstel is ook nodig bij gezondheidsproblemen bij mens en dier. L-Glutamine is dan een prima aanvulling op de dagelijkse voeding.

L-Glutamine is het meest voorkomende aminozuur

L-Glutamine speelt bij veel processen in het lichaam van dieren een rol. Processen in het bloed, de weefsels, de ruggenmergvloeistof en in de bekleding van de darmwand. Het is het meest voorkomende aminozuur, een bouwsteen voor eiwitten. Een gezond dier kan het aminozuur L-Glutamine zelf aanmaken. Echter bij stress, ziekte, langdurige inspanning kan deze aanmaak tekort schieten. Dan moet er via de voeding aangevuld worden.

Wanneer extra L-Glutamine aan uw dier geven?

Extra L-Glutamine aan uw dier geven is aan te raden bij

  • Herstel van de darmen
    De bekleding van de darmwand (epitheel) worden continu afgebroken en opgebouwd. Bijna 50% van alle L-Glutamine wordt zo door de darm gebruikt. Extra L-Glutamine zorgt dus voor een versterking van de darmbarrière. Het geeft ondersteuning bij ontstekingen en irritaties van de darmwand.
  • Opbouw van de spieren
    Bij de aanmaak van andere aminozuren is L-Glutamine betrokken. Daarbij is het zelf een belangrijk aminozuur voor de spieren.
  • De genezing van wonden
    Bij verwondingen is er sprake van verhoogde celdeling en daarmee is er behoefte aan herstellende aminozuren. Cellen die helpen met het herstel en het voorkomen van infecties (macrofagen, lymfocyten) verbruiken L-Glutamine. Ook na operatieve ingrepen is er behoefte aan extra L-Glutamine.
  • Intensieve inspanning en training
    Spieren produceren en verbruiken veel L-Glutamine. Bij zware trainingen en wandelingen met uw hond stijgt de behoefte aan dit aminozuur.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem
    Het immuunsysteem heeft veel L-Glutamine nodig. Vooral omdat de lymfocyten en macrofagen veel L-Glutamine verbruiken om indringers en lichaamsvreemde stoffen aan te pakken en op te ruimen.
  • Ontspannen en energie opladen
    L-Glutamine is de voorloper van GABA. Dat is een neurotransmitter die in het centrale zenuwstelsel voorkomt. Wanneer GABA wordt aangemaakt dan zorgt dat voor een gevoel van kalmte en ontspanning bij dieren (en ook bij de mens). Daarbij is L-Glutamine een bouwstof voor het suiker glucose en een energiebron voor de dunne darm en de immuuncellen.

Wat gebeurt er bij een tekort aan L-Glutamine?

Bij een langdurig tekort aan L-Glutamine verzwakken met name de spieren en het immuunsysteem. Er worden minder voedingsstoffen opgenomen en de darmwand wordt verhoogd doorlaatbaar. Daarbij zal de afweer functie van de slijmvliezen in het gehele lichaam onder druk komen staan. En van het een komt dan het ander.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Merken, Weerstand, Hond, Kat, Paard
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Reactie door Nanja

    Op de gebruiksaanwijzing van de l glutamine voor de hond staat dit niet over het voer geven. Wat is dan beter, voor of na het eten?

  • Reactie door Team Dierapotheker.nl

    Het beste kan de L-Glutamine ruim een half uur voor danwel meer dan 2 uur na het eten van het voer worden gegeven.

  • Niet meer krijgbaar.

    We willen dit graag aan onze hond geven ivm langdurige giardia. Nu kunnen we het niet overal meer kopen. Heeft dit een reden?

  • Lijkt niet goed te gaan

    Na toedienen, kreeg mijn kat eerst heftige diarree.. na 1 maand nogmaals geprobeerd en direct bloed bij de ontlasting. Weet niet of dit vaker voorkomt...

  • hond na l glutamine bijwerking jeuk en wondjes en bultjes

    ik vraag me af of er meerdere baasjes van hun hond bijwerkingen zien na inname l glutamine
    senna een roemeense straathond a 13 kilo met overgevoeligheden zoals hooikoorts.
    ze begon woensdag met de poeder en kreeg na 2 dagen enorme jeuk rond nek, poten , oksels, kop, bultjes en met korstjes erop.
    ben er nu mee gestopt en we merken dat de bultjes afnemen en minder jeuk.