Is mijn hond te zwaar?

Als uw hond te zwaar is, is het verstandig hem af te laten vallen. Maar wanneer is een hond te dik en hoe pakt u dat afvallen aan? Als medische oorzaken zijn uitgesloten kan dieetvoeding een belangrijke rol spelen bij het verliezen van gewicht. Daarnaast is extra beweging onmisbaar voor honden die te dik zijn. Lees er hier alles over…

Controleer of afvallen voor uw hond verstandig zou zijn

Om erachter te komen of uw hond moet afvallen, weegt u hem en kijkt u vooral naar zijn lichaamsbouw. Een te zware hond herkent u aan:

  • Ribben die u met een vlakke hand niet kunt voelen;
  • Een vetplooi in de nek, tenzij dit de standaard is bij het betreffende ras;
  • Een te ronde romp waarbij de taille vanaf bovenaf niet duidelijk te onderscheiden is;
  • Een hangbuik.

Bij sommige medische aandoeningen kan ook sprake zijn van een hangbuik. Deze moet u voor de zekerheid eerst door de dierenarts uit laten sluiten.

Het gevolg van overgewicht

Afvallen is belangrijk wanneer uw hond te zwaar is. Overgewicht kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Inmiddels is duidelijk geworden dat honden die te dik zijn, gemiddeld twee jaar korter leven dan hun soortgenootjes met een gezond gewicht. Ze lopen dan ook extra risico op onder meer:

  • artrose en andere gewrichtsklachten
  • hart- en vaatziekten
  • hoge bloeddruk
  • huidziekten
  • kanker

Help, mijn hond is te dik

Ga met uw hond naar de dierenarts als hij inderdaad te dik is. Want overgewicht kan een symptoom zijn van problemen met bijvoorbeeld één van de organen. En als medische oorzaken eenmaal uitgesloten zijn, kan de dierenarts helpen bij het afvallen. Hiervoor zal hij een behandelplan opstellen waarin aangepaste voeding, extra beweging en vaste weegmomenten zullen staan.

Aanpassingen in voeding

Meer calorieën verbruiken dan dat u binnenkrijgt, dat is de essentie van afvallen. Ook voor dieren. Tegelijkertijd moet uw hond natuurlijk wel voldoende voedingsstoffen krijgen om gezond te blijven. Kies voor uitgebalanceerde dieetvoeding wanneer uw hond gewicht moet verliezen. Pas daarnaast op met het geven van snacks en kies voor gezondere alternatieven. Geef bijvoorbeeld een brokje als beloning en trek extraatjes af van de dagelijkse voeding die uw hond krijgt.

Kom in beweging!

Zorg dat uw hond meer maar verantwoord calorieën verbrandt om hem af te laten vallen. Hoe? Simpel: Bedenk hoe u uw hond extra beweging kunt geven. Alle kleine beetjes helpen. Wandel bijvoorbeeld uitdagende uitlaatrondes. De extra beweging zal bovendien het bewegingsapparaat van uw hond versterken. En dat zorgt er weer voor dat uw hond minder risico op spier- en gewrichtsproblemen loopt. Bouw het bewegen en eventueel sporten rustig op om blessures te voorkomen. Bespreek het bewegingsplan met uw dierenarts.

Houd uw hond soepel

Hondengewrichten hebben het zwaar bij overgewicht. Zij dragen immers de extra kilo’s van het dier. Tijdens het afvallen is het dan ook extra belangrijk zijn lichaam te ondersteunen en hem zo soepel mogelijk te houden. Dat maakt het bewegen voor uw hond makkelijker en minder pijnlijk. Ondersteun uw dier daarom met Flexadin. Daarmee bent u zeker van een verantwoord en effectief supplement dat actief bijdraagt aan soepele hondengewrichten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Overgewicht, Hond
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+7% Dubbelslag korting
+7% Dubbelslag korting
+7% Dubbelslag korting