Hypertensie, hoge bloeddruk is gevaarlijk voor de kat

Van iedere 5 katten in Nederland krijgt er één te maken met hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd en is voor de kat eigenlijk net zo gevaarlijk als voor de mens. Het is vaak de oudere kat die er last van krijgt en er in eerste instantie niets van merkt. Door de te hoge bloeddruk kan er echter wel schade aan de organen ontstaan. Juist de vitale organen, zoals de nieren, hersenen, hart en bloedvaten en de ogen zijn hier gevoelig voor. Door tijdig de hoge bloeddruk te behandelen kunnen ernstige aandoeningen aan deze organen worden voorkomen. Net zoals bij de mens.

Aangenaam spinnende kat op schoot

De kat is een meester in het verbergen van pijn. Zelfs met een aangenaam spinnende kat bij u op schoot kan wat mis zijn. En dat is zeker het geval bij een te hoge bloeddruk. Het is de kunst om die hoge bloeddruk bij uw kat te (laten) constateren voordat de schadelijke gevolgen zichtbaar worden en uw kat er echt last van gaat krijgen.

“Wist u dat 2 op de 3 katten met hypertensie een chronische nierziekte heeft?”

Wat zien we aan een kat met een te hoge bloeddruk?

Het eerste wat we merken aan een kat met een te hoge bloeddruk is een wat afwezig slomer gedrag. Daarbij laat de kat zich vaak minder zien en trekt hij zich terug.

Wanneer de organen gaan lijden van de hypertensie dan zien we meer:

  • Vaker en meer drinken en plassen en minder eetlust. Daarbij kan braken komen en dan zien we de kat ook vermageren. Denk hierbij ook aan een chronische nierziekte.
  • Of juist meer eetlust en een schrikkerig en opgejaagd gedrag waarbij de kat toch gaat afvallen. Mogelijk braken en diarree en meer en vaker drinken en plassen. Denk hierbij aan een mogelijke schildklieraandoening.
  • Ook plots blind worden of verlamd raken in het gezicht kan optreden. Denk hierbij aan een hersenbloeding.

Overbodig te zeggen dat wanneer uw kat één van deze symptomen vertoont, dat u dan direct uw dierenarts bezoekt. Liefst laat u uw kat eerder onderzoeken door uw eigen dierenarts.

Vaststellen hypertensie bij de kat

Het vaststellen van een hoge bloeddruk bij de kat is simpel. Hiervoor is prima apparatuur bij uw dierenarts aanwezig die de bloeddruk vlot kan meten. Deze bloeddrukmeting is voor de kat weinig belastend. Vaak zal de dierenarts dan ook de ogen van de kat “spiegelen”. Bij dit spiegelen kan de dierenarts constateren of de bloeddruk verder onderzocht moet worden.

Hoge bloeddruk bij de kat is goed behandelbaar

Laat bij uw oudere kat regelmatig de bloeddruk checken door uw dierenarts. Stelregel is 1x/jaar bij de kat ouder dan 7 jaar en 2x/jaar bij de kat ouder dan 11 jaar.

Zeker wanneer u weet dat een hoge bloeddruk bij de kat goed behandelbaar is dan is het zaak dit op tijd te constateren. Uw kat is het waard en leeft ook graag bij een normale druk.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.