Herfsttips voor uw hond

De herfst is vaak heerlijk om lange wandelingen te maken met de hond en daarna weer gezellig binnen op te warmen. In de herfst zijn er ook weer zaken om extra op te letten. We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Eikels, dennenappels en kastanjes

Ze liggen er weer volop, de eikels, dennenappels en kastanjes. Veel honden vinden het leuk er mee te spelen of eten ze op. Voorkom dit! In eikels zit een giftige stof, genaamd looizuur. Dit kan leiden tot buikkrampen, braken en diarree. Ook kunnen eikels, dennenappels en kastanjes bij doorslikken leiden tot een verstopping in de darmen. Dit  kan vaak alleen worden verholpen met een operatie.

Takken

Op een mooie herfstdag in het bos met stokken gooien is een leuk spelletje voor de hond. Helaas kunnen takken splinteren of zelfs in zijn geheel beschadigingen geven in de mond- en keelholte. Dit kan zorgen voor vervelende ontstekingen. Speel dus liever met een veilig alternatief, zoals speciale werpsticks.

Paddenstoelen

Paddenstoelen kunnen giftig zijn. Voorkom dus dat uw hond deze opeet. Neem contact op met uw dierenarts wanneer uw hond van een paddenstoel gegeten heeft. Maak een foto van de paddenstoel, zodat beoordeeld kan worden om welke soort het gaat.

Teken en vlooien

In de herfst zijn teken nog duidelijk aanwezig, blijf uw hond dus goed controleren na elke wandeling. Ook vlooien kunnen we het hele jaar door zien. En nu de verwarming weer aan gaat, zitten ook vlooien lekker warm in huis. U kunt uw hond preventief behandelen tegen zowel vlooien als teken.

Herfstmijt

Wanneer uw hond jeuk heeft na een lekkere wandeling, is het belangrijk om goed te letten op tekenen van de herfstmijt (ook wel oogstmijt genoemd). Dit zijn kleine oranje mijten die je met het blote oog kunt zien. Ze zijn te behandelen met een goed vlooienmiddel.

Schemering en donker

Bij het uitlaten in het donker, is het fijn als u en uw hond gezien worden. Voorkom ongelukken door reflecterend materiaal en lampjes bij uzelf en uw hond om te doen. Er zijn allerhande producten op de markt.

Regen en stormachtig weer

Regenbuien in de herfst komen natuurlijk regelmatig voor. Honden met een dunne vacht of die bijvoorbeeld geschoren zijn na een operatie, kunnen dan snel afkoelen. U kunt uw hond dan een speciale (regen)jas aandoen, zodat hij/zij lekker warm en droog blijft. Probeer te vermijden dat uw hond uit plassen gaat drinken. Deze kunnen veel bacteriën bevatten, waaronder de veroorzaker van de ziekte van Weil. Zorg dat uw hond hiertegen is gevaccineerd.

Sommige honden zijn bij stormachtig weer wat onrustiger. De kans op weglopen is dan groter. Houd uw hond dus in de gaten en zorg ervoor dat het chipnummer ook op uw naam en adres is geregistreerd. Mocht uw hond dan zijn weggelopen, kan deze altijd weer worden teruggevonden.

Antivries

Ruitensproeiervloeistof, antivries, koelvloeistof en remolie bevatten vaak de stof ethyleenglycol. De vloeistof smaakt lekker zoet en veel dieren vinden dit aantrekkelijk. Helaas is het erg giftig! Ethyleenglycol tast de nieren aan. 

De verschijnselen bestaan onder andere uit braken en neurologische verschijnselen, zoals een dronkemansgang. Uiteindelijk zal de hond eraan overlijden, indien er niet tijdig wordt ingegrepen. Neem dus contact op met uw dierenarts wanneer u vermoed dat uw hond deze vloeistof heeft binnengekregen. En uiteraard is voorkomen beter dan genezen! Berg de vloeistoffen op een veilige plaats op en verwijder eventueel gemorste vloeistof.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Winter, Hond
Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.