Gewrichtsprobleem vaker bij te zware hond en kat

Het is belangrijk om te herkennen dat verschillende lichaamsprocessen en aandoeningen invloed op elkaar kunnen hebben -en belangrijker- van invloed zijn op de algemene gezondheid van uw huisdier. Zo gaan bijvoorbeeld gewichtsproblemen bij honden vaak hand in poot met verschillende andere problemen, de voornaamste zijn mobiliteits- of gewrichtsproblemen. Bent u bezorgd over de gezondheid van uw huisdier, dan is uw dierenarts de aangewezen persoon om u van advies te voorzien.

Om uw hond en kat te helpen is het belangrijk dat u het probleem onderkent. In de eerste plaats is dat het herkennen van de signalen.

Signalen van artrose bij hond en kat

Over gewrichtsproblemen bij te zware honden

 • Aarzelen bij het op- en aflopen van de trap
 • Achterop lopen of vermoeid zijn van het wandelen
 • Liever liggen dan zitten of staan
 • Stijfheid, vooral na rust
 • Janken, grommen of happen wanneer u de pijnlijke plek aanraakt (of in de buurt komt)

Signalen van overgewicht/obesitas bij hond en kat

 • U kunt de ribben niet makkelijk zien of voelen
 • Ontbreken van een duidelijke taille wanneer u de hond van bovenaf of opzij bekijkt. Dit varieert per ras, dus vraag uw dierenarts hoe een gezonde taille er bij uw hond of kat uitziet
 • Meer liggen en verminderde activiteit
 • Elke inspanning lijkt veel energie te kosten
 • Verminderde energie en stemmingswisselingen

Gewrichtsproblemen + Overgewicht = een recept voor problemen

Zo werkt de cyclus:

 1. Met al een klein beetje extra gewicht loopt uw huisdier meer risico op verschillende aandoeningen, zoals osteoartritis*
 2. Kraakbeen beschermt de botten op de punten waar ze tegen elkaar aan komen. Osteoartritis ontstaat wanneer het kraakbeen sneller slijt dan dat het aangroeit.
 3. Het verlies van kraakbeen legt het bot bloot, wat pijn en inflammatie veroorzaakt en de mobiliteit vermindert.
 4. Door een verminderde mobiliteit kan de hond extra in gewicht aankomen, doordat ze minder lichaamsbeweging krijgen.
 5. Extra gewicht legt een extra druk op de gewrichten, wat het proces van osteoartritis verergert of het dragen van het extra gewicht is pijnlijk en meer belastend voor de gewrichten. Dit veroorzaakt nog meer pijn en inflammatie waardoor de vicieuze cirkel rond is. 

Wat kun u doen als uw hond of kat overgewicht en mobiliteits-/gewrichtsproblemen heeft?

 • Bezoek uw dierenarts! Iedere keer dat u veranderingen in de gezondheid van uw huisdier opvallen of u ziet de signalen die hierboven zijn beschreven, dan is de beste actie om uw dierenarts een diagnose te laten stellen en een behandelplan te laten maken.
 • Help uw huisdier met afvallen. De juiste dieetvoeding helpt wanneer deze speciaal is samengesteld om te werken op basis van de unieke energiebehoefte van uw huisdier.
 • Houd uw huisdier actief! Geef hem leuke speeltjes om hem te motiveren om actief te blijven zodra uw dierenarts u hier groen licht voor heeft gegeven. De juiste speeltjes zijn niet belastend voor de gewrichten.
 • Voedt de gewrichten van uw trouwe viervoeter! Uit onderzoek blijkt dat de juiste type omega-3 vetzuren (uit visolie) de mobiliteit bij honden en katten met osteoartritis helpen verbeteren. Serveer de omega-3 vetzuren met een gezonde dosis glucosamine en chondroïtine; voeding is een heerlijke manier om deze drie ingrediënten in de juiste dosis voor de grootte van uw huisdier te geven. 


Producten die u kunt overwegen voor uw huisdier

Met de juiste producten komt u een eind om de gezondheid van uw huisdier te helpen verbeteren.

 • De juiste voeding in de juiste hoeveelheden, die zijn afgestemd op uw dier! Wanneer uw hond last heeft van overgewicht én gewrichtsproblemen, dan kunt u Hill’s Prescription Diet Metabolic+Mobility hondenvoer proberen (uiteraard na akkoord van uw dierenarts). Van deze voeding is klinisch bewezen dat het uw hond gewicht helpt verliezen en de gezondheid van de gewrichten ondersteunt.
 • Bedden die honden met gewrichtsproblemen ondersteunen, van memory foam tot verwarmende of koelende kernen – met de juiste mand voelt uw hond zich op zijn gemak!
 • Snacks en beloningssnoepjes met een laag aantal calorieën en in passende hoeveelheden: probeer Hill’s Healthy Weight treats om het afvallen leuk te maken en het belonen gezond. Verkeerde snoepjes zijn een grote oorzaak van het falen van een afslankdieet.
 • Speelgoed dat uw hond helpt bewegen, maar geen ‘high-impact’ activiteiten zoals springen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Graag de hier boven getoonde cijfers hier onder invoeren:

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: