Dierentips - Chloorhexidine en Xylitol bij hond en kat

Geplaatst op 08-08-2019

Chloorhexidine en Xylitol bij hond en kat

In een aantal producten voor de verzorging van het gebit van dieren zit xylitol of chloorhexidine dan wel beiden. Is dat niet giftig of gevaarlijk voor de hond en kat?

Xylitol

Xylitol remt de bacteriegroei in de mond en zorgt voor een frisse adem. De bacteriegroei wordt geremd doordat xylitol wordt opgenomen door de mondbacteriën en daar de opname van glucose verhindert. Vermeerderen is zo voor de bacteriën niet meer te doen. Dit helpt tandplak voorkomen.
Xylitol is op zich een gevaarlijk product voor honden (meer over het gevaar van xylitol), echter de hoeveelheid Xylitol die een hond op deze manier binnen kan krijgen is zo gering dat dit geen problemen oplevert.

Chloorhexidine

Chloorhexidine is een ontsmettend middel. Het doodt bacteriën in de mondholte en helpt zo tandplak bij het dier voorkomen. Tandpasta kan de werking van chloorhexidine ongedaan maken. Dat komt omdat tandpasta soms onverenigbare, anion actieve stoffen kan bevatten (bijv. detergentia als natrium-laurylsulfaat).
Op zich is Chloorhexidine ongevaarlijk voor hond en kat, ook omdat het niet door het lichaam wordt opgenomen (ook niet na doorslikken). Wel kan chloorhexidine een bruin verkleuring van het gebit en de tong geven. Dit verdwijnt vanzelf weer, wanneer er geen chloorhexidine meer wordt gegeven.

Gebruik xylitol en chloorhexidine bij dieren

Chloorhexidine en xylitol kunnen bij hond en kat prima tandplak helpen voorkomen. Mits verstandig gebruikt. Gebruik het als mondspoeling (hexagel, hexarinse spoelvloeistof, vet aquadent) maar dan wel na het eventuele tandenpoetsen.

Er is een tandpasta verkrijgbaar met chloorhexidine, dentisept. Dentisept bevat uitsluitend chloorhexidine.
Het gebruik van chloorhexidine voor het gebit van hond en kat wordt in het Formularium van de KNMvD aanbevolen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

U vindt hier meer informatie voor het gebit van uw hond en kat

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0