Dierentips - Botbreuk hond

Geplaatst op 16-04-2018

Botbreuk hond


Wat is het?

We zien regelmatig honden met een botbreuk. Vaak is dit een gevolg van trauma, zoals een val of aanrijding. Naast een botbreuk kan er nog meer (levensbedreigend) letsel aanwezig zijn, dat van buitenaf niet altijd goed te zien is. Neem in geval van trauma of het vermoeden van een botbreuk dan ook altijd contact op met de dierenarts. Denk daarnaast altijd aan uw eigen veiligheid! Door de pijn en stress kan uw dier soms onverwachts reageren middels bijten.

Wat zijn de symptomen?

Een gebroken bot is erg pijnlijk. Bij een gebroken poot zal de hond meestal niet op de poot staan. De poot is vaak wat verdikt en soms is de stand van de poot anders of steken er zelfs botten door de huid heen.  Bij een breuk van de schedel kan het dier buiten bewustzijn zijn en bij een breuk in de wervelkolom kan een dier (deels) verlamd zijn.

Hoe stellen we de diagnose?

Met lichamelijk onderzoek kan soms een duidelijke botbreuk gevonden worden. In andere gevallen is aanvullend röntgenonderzoek noodzakelijk. Dit is tevens van belang om het soort breuk en de exacte locatie vast te stellen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit verschilt per patiënt. In de meeste gevallen is een operatie noodzakelijk. Hierbij kunnen de losse botdelen weer aan elkaar gezet worden. In sommige gevallen is de breuk zo ernstig dat besloten wordt tot amputatie van een lichaamsdeel (bv. teen, staart of poot). Soms kan de breuk ook door middel van een spalkverband en/of rust worden behandeld.

 Kijk en bestel in de hondeapotheek van Dierapotheker.nl

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0