Blue monday voor dieren

Tsja, Blue monday de meest deprimerende dag van het jaar. Donkere dagen, vakanties nog ver weg, goede voornemens nu al mislukt, kortom alle reden voor treurigheid alom. De Blue monday valt meestal op de maandag van de laatste hele week in januari, maar ook wel op de 3e maandag van januari. Maakt ook niet uit. Wij mensen in Europa en de USA hechten hier toch wel waarde aan. Onze dieren niet, zij weten nergens van. Maar kunnen dieren eigenlijk dieptreurig en depressief zijn?

Bestaan depressieve dieren?

Ja, daar kunnen we kort over zijn. Depressies komen ook bij dieren voor. Hoe weten we dat? Nou, er zijn steekhoudende onderzoeken naar gedaan. Bijvoorbeeld het onderzoek waaruit bleek dat apen ook de blues kunnen hebben. De wetenschappers observeerden een groep java-apen en één van de dames was depressief. Ze viel af, had meer stresshormonen, liet haar schouders hangen, reageerde niet meer op mogelijk gevaar, had een hoger cholesterol en een versnelde bloeddruk. De reden? De druk van de groep en de dominantie van de andere dieren. Zonder hulp zou de aap steeds verder vermageren en zeker in het wild gemakkelijk ten prooi vallen aan grotere roofdieren.

Hoe kan een hond depressief worden?

Lekker ver weg kruipen

Een hond is een gewoontedier en houdt van routine en regelmaat. Een stabiele, rustige omgeving waar het zich veilig voelt en vaste gewoontes, dat is waar uw hond onbewust voor gaat. Een plotselinge verandering in die routine, kan zorgen dat de hond uit balans raakt en depressief wordt. Deze verandering kan worden veroorzaakt door een gebeurtenis en/of door het baasje zelf.

Bijvoorbeeld doordat het baasje minder tijd voor de hond heeft. Als de hond veel alleen wordt gelaten, uren in een bench zit, er minder gewandeld en gespeeld wordt, kan de hond somber worden. De hond krijgt minder aandacht en leiding van de baas en raakt hierdoor verward en onzeker. De minder goede fysieke en mentale verzorging blijkt dan een voedingsbodem, voor de ontwikkeling van een depressie.

Daar honden zeer mensgericht zijn, spiegelen zij veelvuldig de gemoedstoestand van het baasje. Als het baasje zelf aan depressies lijdt, kan het gebeuren dat ook de hond depressief wordt.

Kan ik een depressieve hond helpen?

“Mag dan wel op bed liggen, maar een beetje aandacht?”

Ja, u kunt een hond die dieptreurig is zeker helpen. Hoe? Nou vrij eenvoudig door regelmatig extra aandacht te geven. Dat ziet u zelf ook wel, ieder dier leeft op wanneer hij aandacht krijgt. Aandacht van u door uitlaten, spelen, stoeien, uitdagen, kroelen en wat dies meer zij. En ook aandacht van andere honden. Niets leuker voor een hond, is tenslotte een roedeldier, dan om met andere honden te spelen. U hoeft niet meteen een puppy er bij te nemen, maar maak eens een date voor uw hond op de gratis Doggydating app.

Uw hond natuurlijk goed in zijn vel

Veel bewegen en goed voer zijn ook voor dieren de belangrijkste ingrediënten voor een gezond leven. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan natuurlijk ook de gemoedstoestand van uw huisdier beïnvloeden. We denken dan aan vitamine B12 en vitamine D, Omega3 vetzuren, L-theanine (groene thee), Rhodiola, Griffonia (serotinine), Sint Janskruid, Magnesium en Tryptofaan. Hier zijn diverse supplementen voor. Een echt bewezen werking is nooit aangetoond.

Blue monday en dieren

Ja, die Blue monday, laten we die aanpakken om juist wat meer met onze dieren te doen. Even lekker lang stappen met de hond in het bos, even volop kroelen met de kat en uw paard lekker lang laten buiten laten spelen in de wei met de andere paarden. Hoe leuk is dat? En dat gaan we dan voortaan gewoon elke dag even doen. Geeft wel een heel goed gevoel en wordt jezelf wel zo vrolijk van.

Geniet samen met uw dier van Blue monday!

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Telizen 30 tabletten
Telizen 30 tabletten
vanaf
23,62 €
Uw korting -6%
Uw korting -5%
Uw korting -6%
Rust Compositum Groene Os
Rust Compositum Groene Os
vanaf 33,60 € 31,46 €
Uw korting -10%