Wat is reisziekte?
Bij reisziekte, ook wel wagenziekte genoemd, wordt de hond misselijk tijdens het autorijden. De hond kan dan tijdens de autorit last krijgen van kwijlen, smakken en braken en is dan vaak rusteloos. Bijna 20% van de honden heeft wel eens of vaker last van reisziekte. Vervelende is dat de hond dan vaak niet meer wordt meegenomen in de auto, ook niet voor lekkere strand- en boswandelingen of een sportieve vakantie. Ook bij mensen komt het voor, dit is vergelijkbaar met dat wat de hond meemaakt bij wagenziekte.
Waarom heeft een hond reisziekte?
De oorzaak van reisziekte is dat er een verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. Dat gebeurt bij bepaalde richtingsveranderingen. Met name als de richtingsveranderingen door de hond (of mens) niet wordt waargenomen. Het evenwichtsorgaan (in het middenoor) ondergaat deze richtingswijzigingen wel. Dit orgaan bevat van binnen gevoelige haartjes met vocht. Het vocht beweegt mee bij richtingsveranderingen en de haartjes registreren de bewegingen van het vocht. Vervolgens sturen de haartjes signalen naar de hersenen. Die signalen wijken dan af van de signalen van de ogen van de hond en daardoor ontstaat desoriëntatie. Desoriëntatie kan dan het braakcentrum activeren.
Wat zien we bij reisziekte?
Honden kunnen niet laten weten dat ze misselijk zijn of worden. We moeten het dus doen met dat wat we aan de hond zien, de symptomen van wagenziekte.
- Hijgen, rusteloosheid
- Smakken, kwijlen
- Kokhalzen, braken
- Trillen, opgewondenheid
Kan reisziekte bij de hond erger worden?
Ja, in de loop der jaren kan wagenziekte bij de hond erger worden. Reiszieke honden ontwikkelen een soort transportstress, waarbij ze de auto associëren met iets bijzonder onaangenaams. Hierdoor is er dan stress met de spanning en angst van dien, die zo erg kan worden dat het startgeluid van de auto de hond al doet braken.
Wat is de beste behandeling van reisziekte bij de hond?
Met medicijnen
Vroeger werden vaak, goed bedoeld, de verkeerde middelen ingezet bij reisziekte. Een duidelijk voorbeeld daarvan is Acepromazine, een sufmakend middel, dat o.a. zorgt voor een bloeddrukdaling die de nodige risico’s met zich meebrengt. Niet gebruiken dus.
Een nieuw middel dat prima werkt is op voorschrift verkrijgbaar bij uw dierenarts. Dit middel is Cerenia, het is een anti braakmiddel en het is ook wetenschappelijk aangetoond dat het bij veel honden helpt en werkt.
Daarbij zijn er natuurlijke middelen die uw hond doen ontspannen. Afhankelijk van de ernst en reactie van uw hond kunnen deze supplementen wel degelijk ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn de Adaptil transport spray, de Adaptil halsband, de Calmex van Vetplus en het in Duitsland veelgebruikte middel Relax Liquid van Vet-concept.
Met voorzorgen
Ondersteun uw hond:
- Neem uw pup al jong mee in de auto
- Ga iets leuks doen met uw hond doen aan het einde van de autorit
- Geef geen eten vlak voor vertrek
- Rook niet in de auto en zorg voor frisse lucht (raampje beetje open)
- Stop regelmatig even en laat de hond rennen en wat water drinken
- Het Thundershirt kan een uitkomst zijn
Uw hond zonder kriebel mee op vakantie?
Niet alleen tijdens de reis wilt u ongemak bij uw trouwe viervoeter voorkomen. Ook tijdens het verblijf op uw vakantie bestemming is het wel heel fijn om kriebelvrij te zijn. Voorkom vlooien en teken bij uw hond met een handig pipetje, de Vectra 3D.
Wist u dat Vectra 3D ook werkt tegen vliegende insecten? Zo heeft uw hond een maand lang geen last van muggen, zandvliegen en stalvliegen.
Voor u en uw hond een aangename reis en kriebelvrij verpozen!
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3030067 of email: [email protected]
Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl