Gewrichten paard nader bekeken

Gewrichten paard nader bekeken

Paarden hebben gewrichten. Wat zijn gewrichten?

Gewrichten zijn overgangen tussen 2 botten waartussen bewegelijkheid mogelijk is. Er zijn verschillende soorten gewrichten. Kogelgewrichten (bv. schouder, heup) en scharniergewrichten (bv. elleboog, sprong, (voor)knie, kogel) zijn de belangrijkste. Een gewricht bestaat uit 2 botuiteinden met daaroverheen een laagje kraakbeen. Tussen de botuiteinden van een gewricht, in de gewrichtsholte, bevindt zich  een wat stroperige vloeistof, de synovia. Deze synovia zorgt voor een soepele beweging. De botten worden op zijn plek gehouden door het gewrichtskapsel en gewrichtsligamenten.

Artrose?

Bij verkeerde of regelmatige overbelasting kunnen prikkels  in het gewricht zorgen voor een ontstekingsreactie, beschadiging van het kraakbeen en reactie van de botuiteinden. Dit wordt artrose genoemd. Artrose kan leiden tot (chronische) kreupelheid.

Supplementen

Supplementen voor het gewricht richten zich meestal op de samenstelling van de synovia, op de kwaliteit van het kraakbeen en/ of de sterkte van de gewrichtsbanden.

Team Paardendierenartsen Dierenartsenpraktijk Horst
T 077-3982169, E dierenarts@daphorst.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0